Iz filma Človek s senco. Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK
Iz filma Človek s senco. Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK

Mednarodni filmski festival v Buenos Airesu je največji filmski festival v Argentini. Nastal je za spodbujanje filmske ustvarjalce vseh narodnosti, piše na spletni strani festivala.

Film, ki je imel premiero lanskega 29. junija v Cankarjevem domu v okviru cikla Naši doma, govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje, opisuje avtorica filma.

Sorodna novica Ema Kugler: Kaj več si človek lahko želi, kot to, da ustvari svet po svoji podobi?

Drugo vprašanje, ki se ga po njenih besedah film loteva, pa je vprašanje človeške reprodukcije oziroma vprašanje, kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo. Filmski kritik Denis Valič je v Arsovi oddaji Gremo v kino zapisal, da je film "enigmatična, a tudi boleče lepa meditacija o človeku in njegovem boju s kiklopi, ki jih je ustvaril sam (od socialne in spolne determiniranosti do tradicije in tehnološkega napredka)".

Film je bil predtem mednarodno nagrajen že večkrat, nazadnje je letos aprila na 53. mednarodnem festivalu neodvisnega filma WorldFest Houston, najstarejšem festivalu neodvisnega filma in videa na svetu, prejel platinasto nagrado remi v kategoriji eksperimentalnih dram. Nagrajen je bil še na festivalu European Cinematography Awards v Amsterdamu in na mednarodnem festivalu umetniških filmov L'Age d'Or (LIAFF) v Kalkuti v Indiji. Na izboru losangeleških filmskih nagrad pa je prejel nagradi za najboljši eksperimentalni film in najboljši narativni film. Na letošnjem, 22. festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za najizvirnejšo/najbolj eksperimentalno AV-delo.

V glavnih vlogah igrajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec - Rošker. Glasbo filma podpisuje skladatelj Robert Jiša iz Prage, izvaja pa jo Simfonični orkester Radia Slovenija pod taktirko Marka Štryncla. Direktor fotografije je Lev Predan Kowarski, zvok je oblikoval Boštjan Kačičnik, digitalno postprodukcijo slike pa studio NuFrame.

Ema Kugler, ki deluje kot multidisciplinarna umetnica, režiserka, scenaristka, montažerka, scenografka in kostumografka, je za svoj opus letos prejela Štigličevo nagrado za življenjsko delo.