Mlada protagonista v celovečercu Kapa, ki je nastal leta 2021, upodabljata Gaj Črnič in Kaja Podreberšek. Foto: Promocijsko gradivo
Mlada protagonista v celovečercu Kapa, ki je nastal leta 2021, upodabljata Gaj Črnič in Kaja Podreberšek. Foto: Promocijsko gradivo

Za film Kapa po scenariju Saše Eržen je to prvo tekmovanje, bil pa je že na ogled na letošnjem luksemburškem filmskem festivalu.

Sorodna novica "Ljubljana je bila januarja najboljši možen studio za božični film!"

Erik in Lučka iz različnih svetov
Gre za družinsko božično avanturo, skozi katero spremljamo devetletnega dečka Erika, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu, in sedemletne Lučke, ki prihaja iz premožne družine. Ker je božič, oba otroka upata, da se jima bodo izpolnile najbolj skrite želje.

Ob Gaju Črniču in Kaji Podreberšek, ki upodabljata mlada protagonista, v filmu igrajo tudi Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in René Štúr. Ob njih pa še drugi priznani slovenski igralci in igralke ter raper Klemen Klemen. Direktor fotografije je Sven Pepeonik, producentka pa Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio.

"Snemali smo v času pandemije. Čas korone pa je imel tudi dobre lastnosti. Božična Ljubljana je bila rezervirana za nas. Ulice so bile prazne in tihe, okrašeno mesto pa je bilo kot najlepši filmski studio," je o izkušnji snemanja v teh posebnih okoliščinah povedal režiser. Foto: SOJ RTV SLO

Projekcije v poljskih mestih in tudi na podeželju
Kinoklub je filmski festival za mlade gledalce, ki poteka od 10. do 24. junija v kinematografih in kulturnih centrih v mestih in na podeželju na Poljskem. Na festivalu bo poleg Kape predstavljenih še osem celovečernih filmov, osem dokumentarcev in 50 kratkih filmov.

Filme v okviru festivalskega natečaja ocenjujejo in nagrajujejo strokovne in otroške žirije, tekmovalne filme pa spremljajo netekmovalne projekcije in dogodki, kot so pogovori o filmih, delavnice s področja filmskega ustvarjanja in srečanja z ustvarjalci, so sporočili iz ekipe filma Kapa.