V glavni vlogi je zaigral Peter Musevski. Foto: RTV SLO
V glavni vlogi je zaigral Peter Musevski. Foto: RTV SLO
Wim Wenders je dobitnik častnega leoparda. Foto: EPA
Slovenski režiser Damjan Kozole. Foto: RTV SLO

Režiser Kozole se bo v uradnem programu Locarna, ki velja za najstarejši festival avtorskega filma, predstavil s projektom Delo osvobaja. Najboljšim filmom bodo podelili tudi nagrade, za katere se potegujejo filmi sekcije Mednarodno tekmovanje. Med temi sta tudi Nine Lives Rodriga Garcie in Vsi smo dobro iranskega režiserja Bizana Mirbakerija.

Med gosti festivala sta tudi slovita igralca Susan Sarandon in John Malkovich, ki bosta v Locarnu tudi vodila igralski delavnici. Na festivalu, ki bo občinstvu predstavil skoraj petsto filmov, bosta omenjena igralca tudi med dobitniki nagrade za izjemne dosežke.

Vrsta festivalskih dogodkov
Med drugimi zanimivimi dogodki, ki se bodo zvrstili v sklopu festivala, je tudi retrospektiva desetih nagrajencev festivalske sekcije videov, v sekciji kratkih filmov so pripravili tudi posebni program Leopardi jutrišnjega dne, odprli bodo tudi več priložnostnih razstav in se poklonili Albertu Mayslesu, ki je med drugim tudi avtor filma o delu umetnikov Christa in Jeanne-Claude, oba bosta tudi letošnja gosta festivala.

Prireditelji festivala pa bodo zaznamovali tudi 60-letnico kubanske filmske industrije, ki se ji bodo poklonili s filmoma Soy Cuba (režsierja Mikhaila Kalatozova; 1963) in Soy Cuba, O Mamute Siberiano (Vincente Ferraz; 2004).

Častni leopardi
Na festivalu poleg nagrad - leopardov - za najboljše filme in filmske ustvarjalce podelijo tudi častne leoparde. Letos jih bodo prejeli trije režiserji, ki so se z velikimi črkami vtisnili v svetovno filmsko produkcijo: Terry Gilliam, Abbas Kiarostami in Wim Wenders.

Koprodukcija TV Slovenija
Celovečerec Delo osvobaja je nastal v produkciji TV Slovenija in Emotionfilma in je bil sprva mišljen le za televizijsko predvajanje. Kljub temu, da se televizijski filmi le redko uvrščajo v program filmskih festivalov, pa bodo Delo osvobaja lahko med drugimi videli obiskovalci Sarajevskega filmskega festivala in festivala v Locarnu, pred kratkim pa je odprl tudi retrospektivo Kozoletovih filmov v ZDA.