Foto: IMDb
Foto: IMDb

Dune je tako je prevzel terminsko mesto Marvelovega filma Blade, ki je bil v torek preložen na 6. september 2024, poroča ameriška revija Variety.

Villeneuve se vrača k režiji Dune: Part Two z zvezdniško zasedbo, v kateri so Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Stephen McKinley Henderson, Zendaya, Charlotte Rampling, Javier Bardem, Florence Pugh, Austin Butler, Christopher Walken in Léa Seydoux. Scenarij so napisali Villeneuve, Jon Spaihts in Eric Roth.

Sorodna novica Dune: peščeni planet

Villeneuvov prvi film Dune je bil predvajan oktobra 2021 in je zaslužil več kot 400 milijonov dolarjev v blagajnah po vsem svetu, poleg tega pa je prejel šest oskarjev. Dune: Part Two bo zajemal drugo polovico romana Franka Herberta iz leta 1965, v katerem protagonist Paul Atreides (Chalamet) združi moči s Fremeni, da bi maščeval svojo družino. Med novimi liki bodo princesa Irulan (Pugh), dedič Harkonnena Feyd-Rautha (Butler), Shaddam IV (Walken) in Lady Margot (Seydoux).

"Villeneuve razume, da ima premisa puščavskega planeta v času okoljske krize še večjo simbolično težo kot nekoč; nakaže tudi visoko ceno črpanja začimbe, tako v etičnem kot v okoljevarstvenem pogledu. Spoštljivo besedičenje o vojvodih in baronih ne zakrije tega, da je izvirni greh na Peščenem planetu imperializem. Vseeno – ali pa ravno zato – režiserja privlači vojaška ceremonialnost družbenega reda, ki se giblje nekje med fevdalizmom in diktaturo: geometrične formacije uniformiranih vojakov spominjajo na nacistične propagandne filme," je zapisala MMC-jeva filmska kritičarka Ana Jurc.

Preden je drugi film uradno dobil zeleno luč, je Villeneuve za Variety na filmskem festivalu v Torontu leta 2021 povedal, da bi bilo nadaljevanje "zame noro igrišče". "To bo čisti kinematografski užitek," je dejal Villeneuve. "Ne želim govoriti v imenu vseh v ekipi, vendar bom rekel, da smo v tem filmu resnično ustvarili občutek družine in ponovno združiti vse skupaj, to bi bil raj."

Produkcija se je začela 18. julija.