Programska vodja festivala je Hana Repše, ki je ob začetku festivala dejala, da je njegova naloga navduševanje otrok in mladih nad filmsko produkcijo, zato je glavna dejavnost ogled njihovih filmov in filmov njihovih vrstnikov z vsega sveta.
Programska vodja festivala je Hana Repše, ki je ob začetku festivala dejala, da je njegova naloga navduševanje otrok in mladih nad filmsko produkcijo, zato je glavna dejavnost ogled njihovih filmov in filmov njihovih vrstnikov z vsega sveta. "" Foto: Gregor Salobir/Enimation

Mladi slovenski nagrajenec se je za priznanje zahvalil žiriji, predvsem pa svoji mentorici Mojci Guštin, ki mu je za festival povedala in ga nanj tudi prijavila. V nasprotnem primeru bi bila namreč njegova animacija uporabljena le kot maturitetni izdelek na ljubljanski srednji grafični in medijski šoli ter bi širši javnosti ostala neznana.

Kot zmagovalec festivala bo Orehek prihodnje leto nominiran v selekcijo za nagrado Mreže mladinskega filmskega ustvarjanja (YCN), za katero se potegujejo zmagovalni filmi s festivalov, ki so povezani v omenjenem združenju. Glavna nagrada je predstavitev filma na različnih partnerskih festivalih po vsem svetu v letu 2022.

Mariborski festival, ki je letos zaradi trenutnih razmer potekal v spletni različici, je prejel 610 filmskih prijav iz 65 držav, v tekmovalni del pa so jih izbrali 30.

V kategoriji do deset let je slavil zmago film Sesalec več mladih avtorjev iz Estonije, v kategoriji od 11 do 14 let je najboljše ocene prejel film Boljši kot to skupine ruskih otrok pod vodstvom Poline Šejzon. Med ustvarjalci v kategoriji od 15 do 19 let je nagrado prejel brazilski film Blato skupine mladih avtorjev pod mentorstvom Alexandra Juruena.

Sorodna novica ali kako otroke in mladino navdušiti za filmsko produkcijo

Letošnje zmagovalce je izbirala tričlanska mednarodna strokovna žirija, v kateri so bili magistra filmskega scenarija z Univerze Salford v Manchestru Anja Bunderla, avtor animiranih serij Grga Mastnak in koordinatorka grškega partnerskega festivala Camera Zizanio Lito Theodosiou.

Zaradi trenutnih zdravstvenih razmer se je ves program festivala preselil na njegovo spletno stran, na kateri so od torka potekale projekcije.

Kot pravi vodja festivala Hana Repše, je njihov namen navduševanje otrok in mladih nad filmsko produkcijo, zato je glavna dejavnost ogled njihovih filmov in filmov njihovih vrstnikov z vsega sveta. V tekmovalni del so izbrali filme, ki izstopajo iz množice prijavljenih, še posebej to velja v najstarejši kategoriji, v kateri so avtorji že dovolj zreli, da razmišljajo o filmu, razmišljajo o vsebinah in se ukvarjajo s tem, kaj želijo povedati svetu.

Letošnja jubilejna izdaja festivala, ki ga pripravlja Društvo za razvoj filmske kulture, je v središče postavila poklic scenarista, zato so pripravili spletno delavnico za mlade z Anjo Bunderla.