Njihova poteza je sledila članku iz časopisa The Guardian, v katerem je dvajset žensk spregovorilo o tem, da jih je britanski igralec otipaval, spolno nadlegoval in ustrahoval.

Noel Clarke (1975) je igralec, scenarist, režiser in stripovski avtor. Foto: EPA
Noel Clarke (1975) je igralec, scenarist, režiser in stripovski avtor. Foto: EPA

10. aprila so na slovesnosti Britanske akademije za film in televizijo, ki je letos potekala prek spleta, Clarku sicer podelili nagrado za izjemen prispevek k britanskemu filmu.

"Glede na očitke o hudih kršitvah v zvezi z Noelom Clarkom v Guardianu je Bafta sprejela odločitev, da do nadaljnjega umaknemo njegovo članstvo in nagrado za izjemni prispevek k filmu," so v britanski akademiji povedali za publikacijo The Hollywood Reporter.

V Guardianu so zapisali, da so govorili z dvajsetimi ženskami, ki so med leti 2004 in 2019 delale s Clarkom. Med drugim so spregovorile o nadlegovanju, nezaželenem dotikanju, otipavanju. Eden od očitkov je, da je brez njenega soglasja posnel golo avdicijo igralke Jahannah James in jo pokazal producentki, ki je delala zanj. Ista producentka mu očita, da ji je v zadnjem delu limuzine kazal genitalije in jo otipaval v dvigalu.

"Ostro zanikam kakršno koli spolno nadlegovanje"
Clarke je v izjavi za The Guardian dejal: "V svoji 20-letni karieri sem v ospredje vedno postavljal vključevanje in raznolikost in nikoli ni bilo pritožb proti meni. Če se je kdo, ki je sodeloval z mano, kdaj počutil neprijetno ali nespoštovano, se iskreno opravičujem. Ostro zanikam kakršno koli spolno nadlegovanje ali neprimerno ravnanje in se nameravam braniti proti tem lažnim očitkom."

Noel Clarke (1975) je igralec, scenarist, režiser in stripovski avtor. Znan je po vlogah v znanstvenofantastični TV-seriji Doctor Who, seriji Brotherhood ter filmih Zvezdne steze: V temo in Mute.