DOKgodek bodo izvajali predvidoma do konca leta 2022. Program organizira zavod Filmoteka v okviru projekta Baza slovenskih filmov (BSF) v sodelovanju z mednarodnim festivalom dokumentarnega filma Dokudoc, ki ga organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.

Dokumentarci bodo dostopni v Bazi slovenskih filmov: povezava do prvega DokGodka.

Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. Organizatorji želijo z dokumentarnimi konci tedna še dodatno spodbuditi distribucijo in omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program je zastavljen konceptualno, vsakokrat bo posvečen določeni tematiki – bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju, so zapisali pri BSF-ju.

3.–5. september: Nasvidenje v Evropi
Prvi DOKgodek, posvečen Evropi in slovenskemu predsedovanju Svetu EU-ja, bosta zagnala filma Mama Europa (2013) Petre Seliškar v produkciji PetraPan productions in Dobrodošli v Evropi (2016) režiserjev Antonie Kilian, Jakoba Weidnerja v produkciji Tramal filma. V vse večji evropski politični in družbeni razklanosti in posledično negotovi prihodnosti tokratni izbor filmov brez predsodkov vzpostavlja prostor za refleksijo in premislek o ideji Evropske unije kot politično-gospodarsko-družbenem konstruktu na eni strani ter posameznikih, ki živimo znotraj njenih meja, in tistih, ki živijo/prihajajo od zunaj, na drugi strani, sporočajo z BSF-ja.

10.–12. september: Mako Sajko
Drugi DOKgodek bo posvečen znamenitemu filmskemu scenaristu in režiserju, dokumentaristu Maku Sajku. Leta 1969 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2009 Badjurjevo nagrado, leta 2013 plaketo dokumentarno ime festivala Dokudoc, letos pa ga bodo ovenčali še s Štigličevo nagrado za življenjsko delo. Na ogled bo biografski dokumentarec Mako Siniše Gačića (2013) v produkciji RTV Slovenija, pri katerem je konec filma režiral sam Sajko, in Strupi (1964) v Sajkovi režiji in produkciji Viba Filma.

17.–19. september: Avtorski dokumentarni film
Naslednji DOKgodek bo sovpadel s koncem tedna 10. festivala Dokudoc, ki je posvečen avtorskemu dokumentarnemu filmu. Na ogled bodo filmi Karpopotnik (2013) Matjaža Ivanišina, Družina (2017) Roka Bička in Babice revolucije (2006) Petre Seliškar. Vsi trije avtorji z novim izobraževalnim programom Dokumentarnica 2021 začenjajo predajati svoje znanje o kreativnem avtorskem dokumentarnem filmu udeležencem dokumentarnega laboratorija v organizaciji Društva slovenskih režiserjev in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra (SFC), ki se bo prav tako začel na festivalu Dokudoc.

24.–26. september: Mladost seniorjev
Zadnji septembrski konec tedna bo odstrl pogled v življenja seniorjev, ki svojo mladost ohranjajo v odnosih, spominih in izumih. Ogledati si bo mogoče Stoletje sanj (2017) Vena Jemeršiča v produkciji Supermarket production in Alzheimer Caffe (2019) Martina Drakslerja v produkciji AGRFT-ja.