Grlić je bil za Karavlo nagrajen že na lanskem festivalu igranega filma v Pulju. Foto: Kolosej
Grlić je bil za Karavlo nagrajen že na lanskem festivalu igranega filma v Pulju. Foto: Kolosej
Der freie Wille
Najboljši celovečerec je Der freie Wille Matthiasa Glasnerja. Foto: www.filmkunstfest-schwerin.de

Žirija festivala je nagrado za najboljši dolgometražni film namenila celovečercu Der freie Wille režiserja Matthiasa Glasnerja. Z nagrado za najboljši kratkometražni izdelek je odšel domov Romun Radu Jude, ki je prepričal s filmom Lampa cu caciula, med dokumentarci pa je slavil švedski film Bortgloemda Agnieszke Lukasiak.

Ko se združijo filmarji nekdanje Jugoslavije
Karavlo, koprodukcijski film držav nekdanje Jugoslavije, so posneli v Makedoniji, kjer je doživela tudi svetovno premiero. Uspehe je film dosegel predvsem na Hrvaškem, kjer je na začetku redne distribucije prinesel rekorde gledanosti, z odprtimi rokami pa ga je sprejelo tudi občinstvo v Srbiji in Črni gori ter v Bosni in Hercegovini. Slovensko občinstvo si je film lahko premierno ogledalo aprila lani.

Nič nas ne sme presenetiti
Zgodba filma temelji na knjigi Nič nas ne sme presenetiti hrvaškega pisca Anteta Tomića, glavne like pa na platnu poustvarjajo Toni Gojanović (Hrvaška), Emir Hadžihafizbegović (BiH) ter Verica Nedeska, Zoran Ljutkov in Petar Arsovski (Makedonija). Gojanović je bil nagrajen tudi na lanskem 53. festivalu igranega filma v Pulju, kjer je prejel nagrado za najboljšega debitanta, medtem ko je Hadžihafizbegović prepričal v kategoriji za najboljšo stransko moško vlogo.

Tržaški filmski festival je ljubitelje sedme umetnosti v gledališče Miela in kinodvorani Excelsior ter Ariston privabljal med 18., ko ga je odprla italijanska premiera filma Transilvanija, in 25. januarjem. Najboljši dolgometražni film je letos izbirala žirija, ki so jo sestavljali Roberto Campagnano, Denis Valič in Maciej Karpinski, kratkometražne izdelke so ocenjevali Maurizio Di Rienzo, Ivan Karl in Thomas Woschitz, v žiriji za dokumentarni film pa so bili Federico Jolli, Costanza Quatriglio in Dinko Tucakovič.