Snemalna ekipa med ustvarjanjem filma. Foto: EPA
Snemalna ekipa med ustvarjanjem filma. Foto: EPA

A pri nas direktivo v zakon prenašamo na svojstven način – z ustanovitvijo posebnega sklada in obdavčitvijo nekaterih domačih ponudnikov, zato društvo novinarjev poslance pred jutrišnjim glasovanjem poziva, naj predlog zavrnejo.

Neevropske korporacije, digitalni giganti, naj vrnejo del prihodkov v evropsko filmsko oziroma AV-industrijo. Gre za t. i. Netflixov davek, zbrani denar zato upravljajo nacionalni filmski skladi. A pri nas želi to početi kar kulturno ministrstvo – in to na način, da novela zakona "govori v resnici o AVMS-ju, ne o AVMS-ju na zahtevo, in s tem objame tudi slovenske komercialne televizije", pojasnjuje Marko Milosavljević.

Cene Grčar iz Proplusa pa pravi, da bo "recimo slovenski ponudnik, ki ima 60 odstotkov evropske, celo slovenske produkcije, enako obdavčen kot neki Netflix, ki ima nič slovenske produkcije. Ta vladni predlog je v bistvu, ne morem reči drugega, kot poskus nekega plenjenja slovenskih medijev." Milosavljević misli, da "s tem ne bomo spodbudili dodatne slovenske produkcije, prav nasprotno".

Zastavlja se tudi vprašanje, kaj točno pomeni šest odstotkov prihodkov podjetja, "ali je obdavčeno domače podjetje, recimo Telekom, ali pa samo njihova AVMS-storitev, kakršna je recimo Eon, Neo", razlaga Milosavljević.

Gre torej za nov poskus ustanovitve medijskega sklada? Spomnimo se lanskega poletja.
"Ministrstvo za kulturo je v spremembah zakona o medijih predlagalo sklad za financiranje TV-produkcije," je 23. junija pojasnil Branimir Rajić. Nataša Sukić je tedaj dejala: "Ni nekih meril za porabo teh sredstev."

Društvo novinarjev poslance poziva k zavrnitvi takega predloga. In še zanimivost – v Španiji bodo poldrugi odstotek od zbranega namenili celo za javno RTV.

Svojstven prenos evropske direktive