V Cannesu nagrajeni  Shaji N. Karun na slovensko obalo prihaja s filmom Izžarevanje (Swapaanam, 2013), v katerem ustvarja harmonijo med ognjevitim ritmom bobnov in utripom življenja tolkalskega mojstra. Foto:
V Cannesu nagrajeni Shaji N. Karun na slovensko obalo prihaja s filmom Izžarevanje (Swapaanam, 2013), v katerem ustvarja harmonijo med ognjevitim ritmom bobnov in utripom življenja tolkalskega mojstra. Foto:
Haroun je eden od ključnih filmskih avtorjev, ki v svet širijo zgodb sodobne Afrike. Foto: Kino Otok
Dokončno bodo spored svojega festivala v Izoli razkrili naslednji teden. Foto: Nina Krivec

Na festivalu, ki bo potekal med 4. in 8. junijem, bodo med drugim prikazali tudi filmske krajine Indije, španske Galicije in jugovzhodne Evrope.

Francosko-čadska koprodukcija Grigris gledalcu na oblikovno in pripovedno klasičen način sporoča večplastno zgodbo o ujetosti v revščino in svobodi volje, so sporočili organizatorji festivala. Film je na festivalu v Cannesu lani prejel nagrado vulcan.

Haroun sicer živi in večinoma ustvarja v Franciji, a v svojih filmih vedno znova podaja sliko sodobnega Čada - zagovarja neprivilegirano mladino, raziskuje globine človeškega trpljenja in na širnih puščavskih prizoriščih izrisuje tragične usode osamljenih posameznikov. Med drugim je bil za svoje delo nagrajen tudi v Benetkah.

Pridih Bollywooda
V predstavitvi indijskega filma bodo organizatorji med drugim postregli s filmom Izžarevanje Shajija N. Karuna, ki je gostoval tudi na prvi izdaji festivala. Indijski film je od prvega festivala v Izoli postal stalnica, letos pa tradicijo nadaljujejo še izraziteje, s kar štirimi različnimi obrazi Indije.

S tem se želijo pridružiti obeleževanju stoletnice indijskega filma, ob tem pa bodo ob 90. obletnici Kinodvora, v sklopu Leta kina, prikazali dva starejša filma iz Indije - Potepuh iz leta 1951 (režiser Raj Kapoor ga je ustvaril po navdihu istoimenskega lika Charlieja Chaplina) ter Osamljena žena iz leta 1964, ki bo na ogled v sklopu Otoka v Ljubljani. Predvajali bodo še dokumentarni film Odločitev režiserke Pushpe Rawat.

Bližji filmski horizonti
Program 10. Kino Otoka se bo v geografiji filmskih krajin ustavil še v španski Galiciji in v jugovzhodni Evropi, ki prav tako neustavljivo izkazujeta moč ustvarjalnega duha v prostorskih in časovnih koordinatah, ki so ustvarjalnosti izrazito nenaklonjene, še sporočajo organizatorji.

Festivalski program bodo podrobneje predstavili 22. maja, pred tem pa v tem tednu še vsebine programa za otroke, mlade in družine Podmornica.