Glavni junak serije Salamander Scamander je strokovnjak za naslovne magične živali in avtor učbenika, ki so ga uporabljali Harry, Ron in Hermiona.

Igralsko zasedbo filma Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti tvorijo Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Dan Fogler, Alison Sudol, Callum Turner, Jessica Williams, Katherine Waterston in Mads Mikkelsen. Foto: Kolosej
Igralsko zasedbo filma Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti tvorijo Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Dan Fogler, Alison Sudol, Callum Turner, Jessica Williams, Katherine Waterston in Mads Mikkelsen. Foto: Kolosej

Kot razkrije že naslov Dumbledorjeve skrivnosti, je v ospredju filma bodoči ravnatelj Bradavičarke Albus Dumbledore. Ključni zaplet je namreč soočenje z njegovim nekdanjim ljubimcem Grindelwaldom, mogočnim čarovnikom, ki želi zanetiti vojno s svetom ljudi.

Filmi Magične živali sicer uspešno širijo čarovniški svet, a so že od začetka deležni upravičenih kritik o odsotnosti fokusa, slabo razvitih likih in ne posebej zanimivi zgodbi. Predvsem v primerjavi s kulturnim fenomenom Harryja Potterja. Dumbledorjeve skrivnosti sicer to korenito popravi, saj je film žanrsko zastavljen kot pustolovščina, v središču katere je kompleksen načrt, in ponekod zavije tudi v smer političnega trilerja, a z dokaj osnovnim, mladostnikom primernim pristopom.

Tako film ohranja tempo skozi dobri dve uri zapletov, dvobojev, vlomov in razkritij, ki pripeljejo zgodbo do uspešnega konca za celo paleto stranskih likov. Njihova množičnost je namreč hkrati prednost in hiba Magičnih živali, saj so po eni strani pripomogli k ustvarjanju barvitega in razgibanega sveta, po drugi pa jih je bilo preveč in jim je bilo težko slediti, saj je skoraj vsak od njih živel docela epsko zgodbo. Aktualni film predstavi še nekaj dodatnih junakov, ki so ključni za akcijo, hkrati pa nekatere že vzpostavljene, osrednje like postavi na stranski tir oziroma so prisotni le, da se sklene njihova zgodba. Film precej jasno signalizira, da bi nadaljevanji očitno peljali dogajanje v vzpon fašizma in obdobje druge svetovne vojne, vendar morda tega ne bomo dočakali.

Konec Dumbledorjevih skrivnosti je pravzaprav v več pogledih precej dokončen in ponuja studiu možnost, da serijo kar konča. Avtorica JK Rowling je v osnovi sicer načrtovala zgodbo za pet filmov, vendar prva dva nista dosegala pričakovanega finančnega donosa, hkrati pa so produkcijo pestili škandali Johnnyja Deppa in Ezre Millerja zaradi obtožb nasilja v zasebni sferi ter odnos Rowlingove do transseksualne skupnosti, ki je razburil tudi večino zasedbe. Tretji film je tako glede zgodbi kot tudi po vizualni dovršenosti sicer najboljši doslej, a je morda tudi zadnji.

Iz oddaje Gremo v kino.