Film Much Loved prikazuje skupinico žensk, ki se s prostitucijo preživljajo v družbi, ki ženske z najstarejšim poklicem na svetu obravnava neusmiljeno. Foto: IMDb
Film Much Loved prikazuje skupinico žensk, ki se s prostitucijo preživljajo v družbi, ki ženske z najstarejšim poklicem na svetu obravnava neusmiljeno. Foto: IMDb
Loubna Abidar
Poškodbe, ki jih je Loubna dokumentirala in objavila na družabnih omrežjih. Foto: Loubna Abidar na Facebooku

Loubna Abidar je na svojem profilu na Facebooku objavila fotografije in video, s katerih je jasno vidno, da je podpluta, pretepena in krvava. Pripisala je, da so jo v Casablanci napadli neznanci, oboroženi z noži, nato pa ji niso hoteli pomagati niti na policijski postaji niti v bolnišnici.

"Sredi noči sem šla na glavno policijsko postajo v Casablanci, kjer so me sprejeli s smehom," pove v videu. "Policist je rekel: Končno, Abidarova, si jo skupila!(...) In to vse zaradi filma, ki ga še niste videli. Videli ste samo, kar so ljudje objavili na spletu. Bog mi pomagaj." (Maroška policija je medtem njeno trditev že zanikala.)

"Napad na dostojanstvo maroških žensk"
Film Much Loved, ki razkrinka, kako zelo prostitucija sveti v družbeno konservativnem Maroku, je bil v domovini kmalu po svetovni premieri v Cannesu prepovedan. Minister za obveščevanje Mustafa El Khalfi je odločitev utemeljil s tem, da film "spodkopava moralne vrednote in dostojanstvo maroških žensk in je neposreden napad na podobo Kraljestva".

Pobegnila v Francijo
V nedeljo je Abidarova na družabnih omrežjih objavila še en selfi, na katerem nosi sončna očala. "Zapustila Maroko, zdaj v Franciji," je pripisala. Francoski časnik Le Figaro je nato poročal, da je "zaradi varnostnih razlogov" sedla na prvo letalo, namenjeno proti Franciji.

Abidarova in Nabil Ayouch, režiser film Much Loved, sta se morala poleti pred maroškim sodiščem zagovarjati zaradi "pornografije, nespodobnosti in napeljevanja mladoletnikov k razvratu". Ko so se na spletu pojavili prvi odlomki iz filma z eksplicitno vsebino, se je v maroški javnosti sprožil plaz besnih komentarjev (med drugim je obstajala stran na Facebooku, ki je pozivala k usmrtitvi režiserja in glavne igralke).

Igralka, ki v filmu igra Noho, dekle, ki "ima najraje stranke z majhnimi penisi in debelimi denarnicami", je že v prejšnjih mesecih za francoske medije povedala, da bi rada dobila azil v Franciji, češ da je doma oblasti nočejo zavarovati pred napadi konservativcev."Ne bojim se umreti za film, želim pa si, da bi se stvari umirile, maroška družba pa napredovala," je povedala za Le Figaro.

Gverilska produkcija
Much Loved (Zin Li Fik) je zgodba o štirih dekletih, ki se kot prostitutke preživljajo v turistično obleganem Marakešu. Ker film za produkcijo seveda ni dobil državne podpore, je Ayouch najel neprofesionalne igralce iz četrti, kjer je prostitucija najbolj razširjena. Večina filmske ekipe je bila ženskega spola.

Zaradi "škandala" na canskem festivalu so maroške oblasti letos tudi prvič objavile uradne statistike v zvezi s spolno industrijo. Časopis Al Khabar je poročal, do so mestne oblasti v Rabatu, Tangerju, Fezu in Agadirju leta 2011 skupaj naštele dobrih 19 tisoč spolnih delavcev.