Sledijo kvarniki v zvezi z najnovejšim, četrtim delom franšize Matrica.

Četrti del Matrice se je zgodil, se spominja producent James McTeigue, ker ga je Lana Wachowski nekega dne poklicala s popolnoma izdelano idejo za nadaljevanje.
Četrti del Matrice se je zgodil, se spominja producent James McTeigue, ker ga je Lana Wachowski nekega dne poklicala s popolnoma izdelano idejo za nadaljevanje. "V njenem življenju se je zgodilo nekaj, zaradi česar je hotela biti spet povezana z likoma Trinity in Nea." Foto: IMDb
Dolgih osemnajst let po sklepnem delu trilogije nadaljujemo zgodbo Thomasa Andersona (Keanu Reeves) in Trinity (Carrie-Anne Moss), ki sta spet ujeta v
Dolgih osemnajst let po sklepnem delu trilogije nadaljujemo zgodbo Thomasa Andersona (Keanu Reeves) in Trinity (Carrie-Anne Moss), ki sta spet ujeta v "matrici", simulirani resničnosti, ki jo upravljajo stroji. Foto: IMDb

Ko Neo (Keanu Reeves) in Trinity (Carrie-Anne Moss) po spektakularnem pregonu na koncu četrte Matrice skočita s stolpnice in premagata zakone fizike, se zdi precej očitno, da režiserka Lana Wachowski nastavlja iztočnico za nadaljevanje ali morda celo novo trilogijo. A producent James McTeigue je v nedavnem intervjuju za spletni portal Collider komentiral, da ustvarjalna ekipa Matrice – četrti del je režirala samo Lana, brez sodelovanja sestre Lilly – "za zdaj" še ne načrtuje nobenih nadaljnjih filmov.

Ne izključuje novih filmov v režiji koga drugega
"V tem trenutku je za nas cela zgodba samo film, ki ste ga videli. V mislih nimamo nobenega preddela. Nobenega nadaljevanja. Ne razvijamo nove trilogije,"
pravi. Je pa ob tem pripomnil, da je novi film dovolj odprt za interpretacijo, da bi se z zgodbo potencialno lahko poigral kak drug avtor. Konec koncev je studio Warner četrti del Matrice posnel, če bi Lana Wachowski pristala na sodelovanje ali pa ne. (Ob to se precej izrecno spotakne celo sam scenarij filma: v zgodbi namreč razvijajo računalniško igro Matrica, ki jo namerava izdati, ne glede ali bo prvotni avtor Thomas Anderson pri projektu sodeloval ali ne.)

Sorodna novica Lilly Wachowsky: Trilogija Matrica je alegorija za transspolnost

"Po mojem mnenju je film zelo učinkovit na mestih, kjer je odprt za gledalčevo interpretacijo. Na primer: Kaj vse se je dogajalo v šestdesetih letih, preden so uporniki Nea našli v matrici? Kaj protagonista mislita na koncu, ko v pogovoru s psihiatrom omenita spremembe? Vsa ta vprašanja so v zraku, samo trenutno se ne ukvarjamo z njimi."

McTeigue je tudi realen človek: zaveda se, da pri vsaki odločitvi za nadaljevanja vlogo igra finančna plat. "Vedno obstajajo režiserji, ki bi bili določen projekt pripravljeni posneti, in obstajajo studii ali spletne platforme, ki imajo finance, da to lahko omogočijo. Vedno je to poslovna enačba vsaj v enaki meri kot ustvarjalna enačba."

In poslovna enačba je trenutno taka: Obuditev je za zdaj v svetovnem merilu v kinih zaslužila 106 milijonov dolarjev, najeti pa se jo da tudi na pretočni platformi HBO Max.