Foto: IMDb
Foto: IMDb

Kot so zapisal pri Guardianu, se prvenec Panaha Panahija ‒ sina cenjenega iranskega filmskega ustvarjalca Jafarja Panahija ‒ osredotoča na štiričlansko družino, ki beži proti meji. Nihče ne omenja, kam gredo, toda poznavanje njihove neizrečene destinacije pretvori obup v naklonjenost in ekscentrično obnašanje, vse to na glasbeno ozadje iranskega popa iz 70. let prejšnjega stoletja.

"Nagrada za najboljši film prepoznava navdih in značilno filmsko ustvarjanje, ki zajema bistvo filma. Bistvo življenja," je dejala Małgorzata Szumowska, predsednica žirije. "Vedno v zgodovini kinematografije, morda pa še posebej med pandemijo, iščemo načine, kako se povezati z življenjem. Naša izbira je film, zaradi katerega smo se smejali in jokali ter se počutili žive."

Večplasten portret ljubeče družine, pa tudi iranske družbe

Film je nežno duhovit, večplasten portret ljubeče družine, pa tudi iranske družbe, nezadovoljne z rigidnostjo iranske oblasti, so o filmu zapisali pri 32. mednarodnem festivalu Liffe, kjer bo film prikazan v sekciji Perspektive.

Panahi je dejal, da je končni scenarij prebral tudi njegov oče, ki mu je prepovedano snemati filme in zapustiti Iran, potem ko so ga spoznali krivega "propagande proti državi".

"Bolj ko razmišljam o tem, bolj se zavedam, da smo vedno živeli s tem občutkom, da nas opazujejo," je dejal Panahi. "Tako je bilo v moji družini, a sem prepričan, da je tako tudi pri družinah številnih drugih umetnikov in intelektualcev."

Nagrado Sutherland za prvi celovečerni film je prejela belgijska režiserka Laura Wandel za film Playground, zgodbo o prizadevanjih sedemletne Nore (Maya Vanderbeque), da bi svojemu starejšemu bratu Abelu (Günter Duret) pomagala premagati ustrahovanje.

159 celovečernih filmov, od tega 21 premier

Londonski filmski festival BFI prirejajo v Britanskem filmskem inštitutu (BFI) že od leta 1956, v primerjavi z najodmevnejšimi filmskimi festivali, kot sta festivala v Cannesu in Benetkah, pa je v Londonu poudarek na širši dostopnosti dobrih filmov z vsega sveta. Letošnji BFI London Film Festival je vključeval program s 159 celovečernimi filmi, vključno z 21 premierami z vsega sveta.

Covidni ukrepi so lani festival prisilili v hibridni model, saj je bilo veliko filmov predvajanih prek spleta. Toda organizatorji festivala so povedali, da je bilo letos, čeprav ga je bilo težko načrtovati, "neverjetno" leto za festival.

"Ne samo, da smo se obdržali v pandemiji, res se je zdelo, da smo se dvignili na raven našega zelo uspešnega leta 2019," je povedala direktorica festivala Tricia Tuttle. "Če je eno merilo vpliva navzočnosti velikih mednarodnih zvezd, potem nas je megavatna moč otvoritvenega večera s svetovno premiero The Harder They Fall z Jay-Z-jem in Beyoncé izstrelila v velikem slogu."

Letos se je festival po pisanju Guardiana povezal tudi s Kraljevo festivalno dvorano, ki je postala kulturno središče za projekcije in pogovore, ter proslavila vključitev televizije v festivalski program. Tako so denimo premierno prikazali tretjo sezono serije Succession (Nasledstvo).