Film temelji na pokolu, ki je šokiral Ameriko. Foto:
Film temelji na pokolu, ki je šokiral Ameriko. Foto:
Alfred Hitchcock
Hitchcockov Psiho je zasedel šesto mesto. Foto: EPA

Govorimo seveda o izvirnem filmu, ki ga je leta 1974 režiral Tobe Hooper. Gre za zgodbo, ki temelji na resničnem množičnem morilcu Edu Geinu, v katerem je v glavni vlogi nastopil Gunnar Hansen. V reviji so zapisali, da je edina stvar, ki je bolj grozljiva od prvih petdesetih minut tega filma, njegovih zadnjih trideset minut.

Zmagoviti film so posneli za borih 140.000 dolarjev, svojo pot na filmska platna pa je našel le stežka, saj zaradi eksplicitnih prizorov nasilja ni dobil za predvajanje potrebnih oznak. Teksaški pokol z motorko je bil tudi eden od filmov, ki so si prislužili izvirno oznako 'video nasty' (gnusni video).

Vprašljiva kakovost sodobnih grozljivk?
Da so najboljše grozljivke posneli že davno, pa dokazuje prva peterica, v kateri so Halloween (1978), Suspiria (1977), Dawn of the dead (1978) in The Shining (1980). Po pogledu na filme, ki so med petim in desetim mestom, pa postane očitno, da se bodo kljub vsej tehniki, ki jo imajo na razpolago, sodobno filmarji pri snemanju dobrih grozljivk morali veliko bolj potruditi.

Zlata sedemdeseta
V drugi del deseterice najbolj grozljivih so ljubitelji tega žanra namreč uvrstili filme Psiho (1960), The Wicker Man (1973), Rosemaryjin otrok (1968), Don't Look Now (1973) in Cannibal Holocaust (1980). Tako lahko ugotovimo, da so bila zlata leta grozljivih filmov sedemdeseta, ko so posneli šest filmov, ki so jih ljubitelji uvrstili med najbolj grozljivih deset filmov.