Zgodba filma Igram, sem sledi mladi igralki Lini (Luna Zimić Mijović, na fotografiji), ki se pripravlja na avdicijo za vlogo tatice in začne tudi v resničnem življenju krasti. Foto: IMDb
Zgodba filma Igram, sem sledi mladi igralki Lini (Luna Zimić Mijović, na fotografiji), ki se pripravlja na avdicijo za vlogo tatice in začne tudi v resničnem življenju krasti. Foto: IMDb

Ob 20. uri je drugi program zasedla francoska dokumentarna oddaja z naslovom Japonska: domnevno kriv?, ki je nastala v režiji Marie Linton. Japonska ima eno izmed najnižjih stopenj kriminalitete na svetu, a tudi osupljivo represiven zaporniški sistem.

Podrobnosti iz zaporniškega življenja
Avtorji v dokumentarni oddaji raziskujejo morebitno vzročno-posledično povezavo in razkrivajo podrobnosti iz zaporniškega življenja. Zaporniki morajo do svojih delovnih mest prikorakati v ravnih vrstah. Njihov pogled se ne sme srečati s pogledom paznika. Zunaj strogo odmerjenega časa za rekreacijo morajo biti čisto tiho, za besedo pa vsakič posebej zaprositi. Strogo ravnanje v priporu nekatere osumljence privede tudi do priznanj za dejanja, ki jih niso storili. Prav to se je zgodilo moškemu, ki je bil obsojen na smrt in je bil zaprt kar 46 let. Pred nekaj leti so ga povsem zlomljenega izpustili na prostost.

Sorodna novica Igram, sem

V celovečernem igranem filmu Igram, sem, ki bo na sporedu ob 21. uri na Drugem programu Televizije Slovenija, se scenarist in režiser Miroslav Mandić posveča igralskemu poklicu. Zanima ga predvsem meja med igralcem in likom, ki ga igralec interpretira, meja, ki lahko postane nedoločljiva za igralca. Je tudi zgodba o igralčevih najbližjih, o okoliščinah, v katerih igralec živi, in njihovem vplivu na njegovo ustvarjanje. Igrajo Luna Zijić Mijović, Gregor Zorc in Goran Bogdan.

Podstreha in hlevi kot snemalni studio
Ob 23.10 sledi britanski dokumentarni film Rockfield – studio na kmetiji. Posnela ga je režiserka Hannah Berryman. Film se začenja pred 50 leti, ko sta sredi valižanskega podeželja brata molzla krave, redila prašiče in se pripravljala na prevzem družinske kmetije, a sanjala sta o glasbi. Svojo drzno zamisel sta nazadnje tudi uresničila. Podstreho in hleve sta preuredila v snemalni studio, kamor so desetletja prihajali ustvarjat glasbeniki svetovne slave, med njimi Black Sabbath, The Queen, Robert Plant, Simple Minds, Oasis, Coldplay … Znameniti Rockfield studio še danes ostaja kmetija, kjer se rojeva glasba.

V Italiji spremljamo profesorja iz Rima, ki skoraj vse življenje raziskuje italijanskega volka – gre za podvrsto evropskega sivega volka. Foto: SOJ RTV SLO
V Italiji spremljamo profesorja iz Rima, ki skoraj vse življenje raziskuje italijanskega volka – gre za podvrsto evropskega sivega volka. Foto: SOJ RTV SLO

Na Prvem programu pa se je ob 20.55 odvila dokumentarna oddaja Rešeni pred izumrtjem, ki je nastala v sodelovanju z EBU-jem, Evropsko radiodifuzno zvezo, in desetimi nacionalnimi televizijami, in predstavlja spodbudne okoljevarstvene zgodbe evropske celine, tudi iz Slovenije.

Obnova habitata ogrožene primorske podusti
V Sloveniji raziskovalci obnavljajo habitat lokalizirane in ogrožene primorske podusti, znane tudi pod imenom lasca, ki živi le v Sloveniji in Italiji. Njihove ugotovitve, pridobljene s prizadevanji za rešitev te ribe, lahko uporabijo v drugih sladkovodnih ekosistemih po vsej Evropi. Na Irskem skupina čuvajev iz organizacije BirdWatch Ireland skrbi za pomembno populacijo rožnatih čiger.

V Severni Irski denimo vidimo, kako sta naravni sovražnici nehote postali zaveznici, saj okrevanje plenilskih kun zlatic končno spreminja usodo ogroženih domačih navadnih veveric, ki so jih iz domačega okolja preganjale tujerodne in invazivne sive veverice. Ob obali Škotske pa spremljamo prizadevanja za označevanje in sledenje mogočnim morskim psom orjakom.

Japonska: domnevno kriv?, francoska dokumentarna oddaja
Rešeni pred izumrtjem, dokumentarna oddaja
Igram, sem, koprodukcijski film
Rockfield - studio na kmetiji, britanski dokumentarni film