Žirija je bila neizprosna: če hoče Eddie Murphy odigrati vse vloge v filmu, bo pač nominiran v vseh sekcijah, tudi za najslabšo žensko vlogo. Foto:
Žirija je bila neizprosna: če hoče Eddie Murphy odigrati vse vloge v filmu, bo pač nominiran v vseh sekcijah, tudi za najslabšo žensko vlogo. Foto:

Tako močnega vodstva v boju za najslabšo igralko nismo videli že od takrat, ko je Sofia Coppola nastopila v tretjem delu Botra.

John Wilson (o Lindsay Lohan)
Lindsay Lohan
Po ogledu filma I Know Who Killed Me gledalcu menda ni prav nič jasno, kdo je koga ubil in kdo je sploh glavna junakinja.
Jessica Alba v Predzakonskih zdrahah
Ko je treba izbirati najlepše igralke, je Jessica Alba po navadi pri vrhu vseh lestvic. Ampak pred nominacijo za malino je to ni rešilo ... Foto: EPA
Nicholas Cage v Nevidnem jezdecu
Da ima rad stripovske like, je Nicholas Cage s svojim izborom vlog že večkrat dokazal. Nevidnega jezdeca bi morda lahko izpustil.

Če bi si morda kateri igralec želel priti v ožji izbor za zlato malino - tudi negativna publiciteta je navsezadnje publiciteta - naj se zgleduje po Lindsay Lohan in Eddieju Murphyju: treba je imeti več želez v ognju. Lohanova je denimo v trilerju I Know Who Killed Me odigrala kar dva lika (ki sta ali pa morda nista ista oseba), kar je najverjetneje pripomoglo h kar devetim nominacijam, s katerimi se lahko film pohvali; med njimi je tudi "glavna kislica", naslov najslabšega filma zadnjega leta.

Eddie Murphy bodisi zadene v črno ali pa brcne v temo (in pri tem ne govorimo o njegovem zakonu): medtem ko je lani svet vzdihoval nad muzikalom Sanjska dekleta, v katerem nastopa tudi Murphy, je v kinematografe prav po tihem prišla komedija Norbit, zdaj nominirana za kar osem malin (pet od tega jih leti na Eddieja osebno, kar je več nominacij, kot jih je letos dobil kateri koli posameznik).

Revež je nominiran za najslabšo glavno moško vlogo, zaradi računalniške animacije pa še za najslabšo stransko žensko vlogo (igra svojo lastno ženo), stransko moško vlogo (prelevi se celo v Azijca) in za obe polovici najslabšega para na velikem platnu. Da nominacije filma za najslabši izdelek leta niti ne omenjamo. "Sklenili smo, da je vsak od njegovih likov v tem filmu tako žaljivo zanič, da si zasluži nominacijo," je razložil ustanovitelj nagrade John Wilson.

"Fantastično butast" film
Vseeno pa letos "vodi" Lohanova: "Tako močnega vodstva v začetnem glasovanju za najslabšo igralko nismo videli že od takrat, ko je Sofia Coppola nastopila v tretjem delu Botra," je povedal Wilson. "I Know Who Killed Me je najbolj fantastično butast film po Showgirls (slednjega je žirija zlatih malin izbrala za najslabši film 90-ih, op. n). Na koncu še vedno ne veš, kaj se je zgodilo. Sta dvojčici? Se ji je vse skupaj sanjalo? Lahko, prosim, dobim svojo uro in petdeset minut nazaj?" V filmu Lohanova igra dekle iz malega mesta, ki jo ugrabi poblazneli psihopat, obenem pa še njen alter ego (?), pohabljeno striptizeto.

Najslabši med slabimi
Poleg zgoraj omenjenih so za najslabši film nominirani še film Bratz, ekranizacija risanke o štirih "šik" malih dekletih, komedija Daddy Day Camp s Cubo Goodingom v glavni vlogi (gre za nadaljevanje filma Daddy Day Care, v katerem je igral, prav ste uganili, Eddie Murphy), in komedija Gasilca pred oltarjem (I Now Pronounce You Chuck & Larry), v kateri se Adam Sandler in Kevin James izdajata za homoseksualni par.

V slabe filme sodijo slabi igralci
V druščini nominirancev za najslabšega igralca sta se Eddieju Murphyju, Cubi Goodingu in Adamu Sandlerju pridružila še Nicholas Cage (Nevidni jezdec) in Jim Carrey (Številka 23).

Lindsay Lohan si je za I Know Who Killed Me torej podobno kot Murphy prislužila dve nominaciji za najslabšo igralko; za ovratnik ji dihajo še zvezdnice filma Bratz (Logan Browning, Janel Parrish, Nathalia Ramos and Skyler Shaye), ki si delijo eno samo nominacijo, in "najbolj seksi ženska na svetu" Jessica Alba s kar tremi vlogami (polomila ga je s filmi Predzakonske zdrahe (Good Luck Chuck), Fantastični štirje: Prihod Srebrnega letalca in Awake). Izbor zaokrožita Elisha Cuthbert (Captivity) in Diane Keaton (Because I Said So).

Morda so imeli krajšo minutažo, a so bili vseeno zanič
Igralci v stranskih vlogah morajo žirijo prepričati s precej manj dialoga. No, na svojo nesposobnost jim je tudi v stranski vlogi uspelo opozoriti (seveda) Eddie Murphy (Norbit), Orlando Bloom (Pirati s Karibov: Na robu sveta), James in Rob Schneider (Gasilca pred oltarjem) ter celo veliki Jon Voight, ki je, podobno kot Alba, mimo udaril večkrat: s filmi Bratz, Transformerji, September Dawn in Zaklad pozabljenih: Knjiga skrivnosti.

Nočemo se ponavljati, a tudi med najslabšimi ženskimi stranskimi vlogami je Eddie Murphy (Norbit), Jessica Biel (Gasilca pred oltarjem in Next), Carmen Electra (Velik film), Julia Ormond (I Know Who Killed Me) in "razočarana gospodinja" Nicollette Sheridan (Code Name: The Cleaner).

Če se znaš smejati na svoj račun, ti je pol oproščenega
Kot je že v navadi, bodo zlate maline tudi tokrat podelili dan pred oskarji; letos to pomeni 23. februar. Sama slovesnost pomeni nekakšen "preizkus" za dobitnike: bodo imeli dovolj smisla za humor, da pridejo kipec iskat osebno? Po navadi ga nimajo, kot "dobra zguba" pa se je v zgodovino denimo leta 2004 vpisala Halle Berry. Na oder je prišla z oskarjem, ki ga je leto predj dobila za Ples pošasti, in se zahvalila studiu Warner, da jo je dal v "tako sranje", ki jo je iz vrha filmske smetane potisnilo na samo dno. S seboj je privlekla še svojega agenta in ga prosila, naj naslednjič za božjo voljo prebere scenarij, preden ji izbori vlogo.

Njen "zahvalni" govor si oglejte v posnetku na desni.

Ana Jurc

Tako močnega vodstva v boju za najslabšo igralko nismo videli že od takrat, ko je Sofia Coppola nastopila v tretjem delu Botra.

John Wilson (o Lindsay Lohan)