John in Yoko avgusta 1980 pred snemalnim studiem The Hit Factory v New Yorku. Foto: AP
John in Yoko avgusta 1980 pred snemalnim studiem The Hit Factory v New Yorku. Foto: AP
Sorodna novica Morilcu Johna Lennona niti dvanajstič ni uspelo – še naprej ostaja v zaporu

Pretočna platforma AppleTV+, ki je dokumentarec John Lennon: Murder Without a Trial (John Lennon: Umor brez sojenja) producirala, serijo oglašuje kot "najtemeljiteje preiskan vpogled v umor Johna Lennona, ki je leta 1980 šokiral in pretresel svet".

John Lennon je bil umorjen decembra 1980, na vhodu v slovito stolpnico Dakota ob Centralnem parku, v kateri sta živela z ženo Yoko Ono. Chapman, ki je Lennona petkrat ustrelil z revolverjem kalibra .38, je umor priznal. Obsojen je bil na zaporno kazen najmanj dvajset let, ki pa se lahko podaljšuje do njegove smrti; do zdaj so bile vse njegove prošnje za pogojni izpust neuspešne.

Producenti obljubljajo, da so v serijo vključeni še nikoli predvajani posnetki, vključno s pričanji očividcev in fotografijami s kraja zločina, pa tudi intervjuji s Chapmanovimi psihiatri, odvetniki, detektivi, ki so preiskovali primer, in tožilci. Ustvarjalci so se pogovarjali tudi z ljudmi, ki so bili Lennonu blizu. Avtorska ekipa filma je od newyorške policije – v skladu z zakonom o javni dostopnosti podatkov – dobila vpogled v velik del dokumentacije primera.

Lennonova vdova Yoko Ono obstoja ali vsebine dokumentarca še ni javno komentirala in za zdaj še ni znano, ali je na kakršen koli način sodelovala pri njegovem nastajanju.

Mark David Chapman je v New York prispel 8. decembra z letalom s Havajev. Na dan, ko je pristal v velikem jabolku, je na ulici opazil Lennona in ga prosil za avtogram; v podpis mu je dal takrat še čisto sveži album Double Fantasy, ki sta ga izdala Lennon in Ono.

Chapman, ki je na kraju dogodka mirno počakal na policiste, medtem pa bral Varuha v rži, je pozneje priznal, da ga je k dejanju privedlo ljubosumje na Lennona, saj si je želel tudi sam postati slaven.
Chapman, ki je na kraju dogodka mirno počakal na policiste, medtem pa bral Varuha v rži, je pozneje priznal, da ga je k dejanju privedlo ljubosumje na Lennona, saj si je želel tudi sam postati slaven. "Umoril sem ga ... Ker je bil zelo, zelo, zelo slaven in to je edini razlog," je dejal. Foto: AP
Sorodna novica Štirje streli in glasba je utihnila: 40 let od smrti Johna Lennona

"Nihče me ne bi mogel zvleči izpred tiste stavbe"
Na zaslišanju, na katerem so odločali o pogojnem izpustu, je Chapman priznal, da je bil še na dan atentata v dvomih in razklan. "Vse skupaj ni bilo čisto hladnokrvno, čeprav je večino časa bilo. Poskušal sem si ukazati, naj odidem. Dobil sem podpisan album, lahko ga odnesem domov, pokažem ženi, vse bo v redu," je svoj notranji monolog povzel leta 2012. "Ampak tako zelo me je gnalo, naj ga ustrelim, da me nihče ne bi mogel zvleči izpred tiste stavbe."

Glavni razlog za umor je bila Chapmanova želja po slavi. "Vedel sem, da nikoli ne bom Nekdo," je pričal pozneje. "Ničesar in nikogar drugega ne bom krivil za to, da sem bil tisti dan tam. Vedel sem, kaj delam, vedel sem, da je to zlobno, da je narobe, ampak tako zelo sem si želel slaven, da sem bil pripravljen dati vse in vzeti človeško življenje."

Yoko Ono ga noče videti na prostosti
Lani je bila zavrnjena že 12. Chapmanova prošnja za pogojni izpust. Mediji so poročali, da Yoko Ono, ki je z možem na dan njegove smrti zjutraj še pozirala za revijo Rolling Stone, odgovornim redno sporoča, da je njena želja, da Chapman ostane za zapahi. Do naslednje vloge prošnje za pogojni izpust je upravičen leta 2024.