Obraz, ki je v 70-ih zapeljeval najstnice. Foto:
Obraz, ki je v 70-ih zapeljeval najstnice. Foto:
Posebnost bollywoodskih filmov je predvsem obilje plesa v živopisanih kostumih. Foto: EPA

Tako bo iz bollywoodske tovarne filmov kmalu prišla prva produkcija, pod katere režijo se bo podpisal pakistanski režiser Omar Šarif, soimenjak znamenitega v Egiptu rojenega igralca. Šarifu je nalogo zaupal indijski producent Masood Ali, ki ga je navdušila Šarifova prepričljiva igra v pakistanskih filmih. "Takoj je vedel", da je Šarif – čeprav do zdaj še ni opravljal režiserskega poklica – pravi za režiserja romantične komedije z naslovom Tum Mere Ho (Moj si). Morda je k izbiri Omarja Šarifa pripomoglo tudi to, da Masood Ali že dolga leta živi v ZDA, kjer se je v rasno pestrem okoljem morda "priučil" strpnosti do Pakistancev.

Rekrutacija starega zvezdnika
Snemanje naj bi steklo 26. marca, v filmu pa naj bi zaigral Raješ Khana, ki je bil v sedemdesetih "odgovoren za množice strtih src" svojih oboževalk. Ob legendi Bollywooda pa bosta zaigrala mlada indijska zvezdnika Ašmit Patel in Aarti Čhabrja. Ekipa se bo kasneje preselila v Chicago, kjer naj bi posneli večino prizorov.

Prepoved, ki je nihče ne spoštuje
Priljubljenost indijskih fimov v Pakistanu je prav "posrečen" tabu v pakistanski družbi. Vsem je jasno, kako zelo se Pakistanci navdušujejo nad barvitimi bollywoodskimi produkcijami in celo predsednik Pakistana Pervez Mušaraf je odkriti ljubitelj indijskih filmov. Vsemu temu navkljub pa je javno predvajanje indijskih filmov pa tudi prodaja DVD-jev in videokaset z izdelki indijskih filmskih ustvarjalcev v Pakistanu še vedno prepovedana.

V Indiji že dolgo vlada večja strpnost. Vrsto let pakistanski igralci vstopajo v Bollywood skozi odprta vrata, saj se Indijci zavedajo, da lahko pakistanski filmski ustvarjalci pripomorejo k nastanku filmov, ki bodo navdušili pakistanski trg, ki je – četudi je "obarvan črno" - kar dober vir dobička za Bollywood.

Tudi Pakistanu se obetajo spremembe. Predstavniki vlade so tako že namignili, da bi vlada utegnila kmalu "blagosloviti" dovoljenje za javno predvajanje indijskih filmov. Morda bo to tudi korak v izboljšanju indijsko-pakistanskih odnosov, ki so ohlajeni že vse od leta 1947, ko sta se državi osvobodili izpod britanskega kolonialnega jarma.