Amy Winehouse (1983–2011). Foto: AP
Amy Winehouse (1983–2011). Foto: AP

V biografskem filmu, ki bo glede na napovedi naslovljen po albumu Amy Winehouse Back to Black, bosta prikazana njen vzpon in tragična smrt. Glasbenico so 23. julija 2011 našli mrtvo na njenem domu v Londonu, stara je bila 27 let.

Igralska ekipa še ni izbrana
Film bo posnet po scenariju Matta Greenhalgha, znanega po filmu Filmske zvezde ne umirajo v Liverpoolu z Annette Bening in Jamiejem Bellom v glavnih vlogah. Izbira igralcev za prihajajočo biografijo pa se bo po pisanju portala Deadline začela v prihodnjih tednih.

Sorodna novica Nov film o Amy Winehouse: O nastanku albuma, intimnem večeru, nagradah in črnini

Film nastaja ob podpori družine Winehouse, vključno s pevkinim očetom Mitchem, ki je bil zelo kritičen do z oskarjem nagrajenega dokumentarca Amy, ki ga je leta 2015 posnel Asif Kapadia, tudi avtor dokumentarcev o Ayrtonu Senni in Diegu Maradoni.

Mitch Winehouse je Kapadiin dokumentarec o svoji hčerki v intervjuju pred nekaj leti za Guardian označil za zavajajoč, pri čemer je bil oster do svoje upodobitve. Po njegovem mnenju ga je film prikazal v najslabši luči. "Zdaj pa bomo lahko proslavili izjemno življenje in nadarjenost Amy Winehouse," je tokrat dejal oče, ki je prepričan, da lahko resnična zgodba o njeni bolezni pomaga številnim, ki se spopadajo s podobnimi težavami.

Več neuresničenih idej o ekranizaciji
Burno življenje Amy Winehouse je želelo na platno preliti že več filmskih ustvarjalcev, a so vsi poskusi padli v vodo. Med drugim se je napovedoval tudi film s švedsko igralko Noomi Rapace v glavni vlogi, a se ti načrti niso uresničili.

Mnogi so Amy Winehouse zaradi izjemnega vokala primerjali z Nino Simone in Billie Holiday. Foto: EPA
Mnogi so Amy Winehouse zaradi izjemnega vokala primerjali z Nino Simone in Billie Holiday. Foto: EPA

Amy Winehouse je svoj prvi album Frank izdala leta 2003 in z njim požela kritiško hvalo, prodan pa je bil v več kot dveh milijonih izvodov. Sledil je album Back to Black, ki ji je prinesel mednarodno slavo in osvojil pet grammyjev.

Surova iskrenost in izjemna nadarjenost
Na njem je tudi uspešnica Rehab, v kateri opisuje svoj boj z odvisnostjo. Z le dvema izdanima albumoma se je v zgodovino zapisala kot ena največjih glasbenic soula. Poslušalce je očarala s kombinacijo surove iskrenosti in izjemne glasbene nadarjenosti ter z glasom, zaradi katerega so jo mnogi primerjali z Nino Simone in Billie Holiday.

Nazadnje je nastopila na beograjskem festivalu Tuborg 18. junija 2011, temu nastopu pa je sledila odpoved evropske turneje. Zgolj dober mesec pozneje so jo našli mrtvo na njenem domu v londonskem okrožju Camden.