Od leve proti desni: Regina Hall, Amy Schumer in Wanda Sykes. Foto: AP
Od leve proti desni: Regina Hall, Amy Schumer in Wanda Sykes. Foto: AP

94. podelitev oskarjev, ki bo 27. marca potekala na tradicionalni lokaciji, gledališču Dolby v Hollywoodu, bodo vodile igralka Regina Hall ter komičarki Amy Schumer in Wanda Sykes.

Ideja je, da bo vsaka od voditeljic povezovanje spektakla prevzela za eno uro; prva bo na vrsti Amy Schumer. Na ta način bodo poskušali nagovoriti demografsko večji del občinstva in posamezne voditeljice razbremeniti bremena in odgovornosti za celoten dogodek, ki praviloma traja dobre tri ure. Producenta televizijske oddaje sta veterana Will Packer in Glenn Weiss.

Po lanski menjavi lokacije se letos podelitev oskarjev vrača v gledališče Dolby, v dvorano, ki sprejme 3400 gledalcev. Foto: AP
Po lanski menjavi lokacije se letos podelitev oskarjev vrača v gledališče Dolby, v dvorano, ki sprejme 3400 gledalcev. Foto: AP

Voditeljsko trojico bodo uradno razglasili šele v današnji oddaji Good Morning America na televiziji CBS, je poročala revija The Hollywood Reporter, zato uradnega komentarja Akademije na to temo še ni.

Kdo so naše voditeljice?
Amy Schumer se lahko pohvali z 12 nominacijami za emmyje; nagrado ji je prinesel šov Inside Amy Schumer. V zadnjem letu je režirala in nastopila v filmu The Humans, letos pa prihaja njena nova humoristična nanizanka Life & Beth.

Regino Hall poznamo iz franšize Film, da te kap, iz filma The Hate U Give in iz uspešnice Girls Trip. Letos je na festivalu Sundance gostovala s kar dvema filmoma, Master in Honk for Jesus, Save Your Soul.

Wanda Sykes je avtorica in zvezda Netflixove serije The Upshaws ter članica zasedb serij Old Christine, Curb Your Enthusiasm in Black-ish; v karieri je nanizala 14 emmyjevskih nominacij in eno zmago.

Zakaj oskarji izgubljajo svoj čar?
94. podelitev oskarjev ima pred seboj ogromen izziv: vse vrste podelitev nagrad, še posebej pa oskarji, že več let poskušajo zajeziti ogromen osip gledalcev in si povrniti status kulturno relevantnih dogodkov. Lanska podelitev oskarjev, na primer, je bila najmanj gledana od leta 1953, ko so oskarje začeli prenašati na televiziji.

Kar dve od letošnjih treh voditeljic sta komičarki, kar nakazuje, da se oskarji od resnobnega tona zadnjih let poskušajo zasukati nazaj h komediji. Foto: AP
Kar dve od letošnjih treh voditeljic sta komičarki, kar nakazuje, da se oskarji od resnobnega tona zadnjih let poskušajo zasukati nazaj h komediji. Foto: AP

Voditelj oskarjev seveda nima nobenega vpliva na izbor nominirancev in na afere, ki jih je Akademija tisto leto zakuhala, zato se voditeljska vloga včasih izkaže za skrajno nehvaležno. Leta 2016 je voditelj Chris Rock na primer moral najti način, kako spregovoriti o javni kampanji #OscarsSoWhite (to je bil protest proti spregledanosti temnopoltih filmskih ustvarjalcev), leto pozneje pa je Jimmy Kimmel stal na odru, ko so oskarja za najboljši film po pomoti podelili napačnemu filmu, Deželi La La namesto Mesečini.

Leta 2019 je komik Kevin Hart še pred podelitvijo od vloge odstopil, ker je po spletu začel krožiti izbor njegovih starih homofobnih tvitov, za katere se ni bil pripravljen opravičiti. Po tej aferi je bilo težko najti drugega voditelja, zato se je Akademija za tri leta oklenila koncepta prireditve, ki nima enega samega povezovalca. Prvo leto je to celo obrodilo sadove (gledanost je malce narasla), leti 2020 in 2021 pa sta bili z vidika gledanosti porazni. Lani si je oskarje v živo ogledalo samo 10,4 milijona ljudi.

Sorodna novica 12 oskarjevskih nominacij za neovestern Moč psa

V resnici se je k ideji več voditeljev nagibala že lanska podelitev, ki so jo producirali Steven Soderbergh, Stacey Sher in Jesse Collins; nekateri podeljevalci so imeli večje vloge, kot sta bila samo prebiranje nominirancev in izročitev kipca. Regina King je denimo v uvodnem prizoru zdeklamirala govor o boju za rasno pravičnost, o pandemiji in o upoštevanju covidnih protokolov. "Zdelo se nam je, da bo najpametneje, če se vsakega dejanja večera lotimo kot diskretnega pripovedovalskega poglavja z lastnim voditeljem," je o lanski podelitvi povedal Soderbergh.

Težava nominiranja slabo poznanih filmov
Dodatna ovira za letošnje voditeljice bo seveda tudi to, da zaradi epidemičnih razmer obisk kinematografov še vedno ni tak, kot je bil včasih. Izbor desetih nominirancev za najboljši film je posledično seznam desetih slabo gledanih naslovov, ki se ne morejo niti v sanjah primerjati s kakim Gospodarjem prstanov. Ta je bil namreč v izboru leta 2004, ko je bila gledanost s 46 milijoni parov oči na zaslonih največja. Največ nominacij ima letos neovestern v režiji Jane Campion Moč psa, z desetimi pa mu sledi znanstvenofantastični spektakel Dune. Odločitev Akademije, da bodo za najboljši film nominirali deset naslovov, bi morala polje odpreti za kake bolj komercialne naslove – nekateri so računali na vključitev novega Spider-Mana, najdonosnejšega filma pandemije. A na koncu so superjunaki znova ostali izključeni s prestižne prireditve.