Bitka z rakom grla je Klugmana že v osemdesetih skoraj popolnoma oropala glasu, ni pa končala njegove kariere. Foto: EPA
Bitka z rakom grla je Klugmana že v osemdesetih skoraj popolnoma oropala glasu, ni pa končala njegove kariere. Foto: EPA

Vedno sem bil videti star. Še ko sem imel 22 let, sem jih kazal 80.

Jack Klugman
Ameriški filmski inštitut (AFI) je 12 jeznih mož uvrstil na drugo mesto svoje lestvice "dram iz sodne dvorane".

Če je bil kot Oscar Madison v The Odd Couple zanemarjen, ležeren športni novinar, pa se je Klugman v seriji Quincy, M.E. (1976-1983) prelevil v pedantnega načelnega mrliškega oglednika.

Duhovitost serije The Odd Couple, ki je Klugmanu prinesla tudi dve nagradi emmy, je temeljila na tem, da se kot sostanovalca skupaj znajdeta dva ločenca, ki bi si značajsko težko bila bolj različna. S (prav tako že pokojnim) Tonyjem Randallom, ki je igral nevrotičnega, s čistočo obsedenega fotografa Felixa, sta se v zasebnem življenju čudovito razumela. "Pred kamero te je pripravil do tega, da si spontano rekel kaj smešnega. Temu se reče prava improvizacija," je Klugman povedal v šovu Larryja Kinga. "Od njega sem se ogromno naučil."

V zasebnem življenju je bil Klugman strasten ljubitelj konjskih dirk, iger na srečo in - kajenja. "Kajenje je bilo edina zares neumna stvar, ki sem jo naredil v življenju," je izjavil leta 1996 in se pritožil, da se mu kajenje na televizijih in v filmih "gabi". Že v osemdesetih je po boju z rakom grla namreč izgubil glas. Pozneje se je rehabilitiral do te mere, da je spet lahko govoril (sicer s hrapavim in tihim glasom) in se v devetdesetih vrnil k igralskemu poklicu. Še v zrelih letih se je kot gost pojavil v serijah Third Watch in Crossing Jordan. IMDb ima zanj kar 97 zaznamkov v filmskih in televizijskih vlogah, tudi v kultnem Območju somraka.

Klugman se bo v zgodovino filma zapisal tudi kot porotnik številka 5 v klasiki Sidneyja Lumeta Dvanajst jeznih mož (1957). Obenem je bil do včeraj še zadnji živeči član igralske zasedbe dvanajstih porotnikov, ki morajo odločiti, ali je umora obtoženi 18-letnik res kriv brez sence dvoma.

"Imel je čudovito življenje; užival je v vsakem trenutku in vedno je spodbujal druge, naj počnejo enako," je pokojnikov sin Adam Klugman zapisal v izjavo za javnost. "Oba njegova sinova sva ga imela neskončno rada in nadaljevala bova v njegovem duhu," je dodal Adamov brat David.

Osmrtnice na Twitterju
Na Klugmanovo smrt se že odzivajo tudi prvi zvezdniki. "RIP Jack Klugman. Ob tebi se je cela moja družina smejala skupaj," je tvitnil igralec in režiser Jon Favreau. "Bil je čudovit človek in izjemno nadarjen igralec," pa je zapisal igralec Max Greenfield (New Girl). Poklonil se mu je tudi Peter Fonda: "RIP Jack Klugman. Moj oče je bil tako ponosen, da je nastopil s teboj v Dvanajstih jeznih možeh. Jaz sem samo vesel, da sem te spoznal."

Vedno sem bil videti star. Še ko sem imel 22 let, sem jih kazal 80.

Jack Klugman