53-letni mehiški filmski velikan bo s sodelavci odločal o dobitnikih zlatih levov. Foto: EPA
53-letni mehiški filmski velikan bo s sodelavci odločal o dobitnikih zlatih levov. Foto: EPA

Cuaron je prvi z oskarjem nagrajeni mehiški režiser. Leta 2013 ga je prejel za uspešnico Gravitacija, v katerem sta zaigrala George Clooney in Sandra Bullock. Skupno je bil nominiran za kar šest zlatih kipcev v več kategorijah, tudi za izvirni in prirejeni scenarij.

Prav Gravitacija je leta 2013 odprla beneški filmski festival. Cuaron med drugim podpisuje še režijo filmov Jaz pa tebi mamo (2001), Harry Potter in jetnik iz Azkabana (2004), Otroci človeštva (2006) ...

Zanimiv je podatek, da sta scenarista in režiserja tudi Cuaronov brat Carlos in sin Jonas, Alfonso pa je spletel tesne prijateljske vezi s kolegoma, režiserjema Gullermom del Torom in Alejandrom Gonzalezom Innaritujem, ki jim ljubkovalno rečejo kar "trije amigosi mehiškega filma".

Za predsednika žirije ga je imenoval predsednik ustanove Beneški bienale Paolo Baratta na predlog direktorja festivala Alberta Barbere.

Medtem pa je že razvita rdeča preproga v Cannesu. Tam se bo v sredo začel najbolj bleščeč filmski festival na zemeljski obli, ki so mu Benetke tik za petami.