Britanski Guardian v recenziji s štirimi zvezdicami Zmajevo hišo primerja z
Britanski Guardian v recenziji s štirimi zvezdicami Zmajevo hišo primerja z "zlatimi časi Igre prestolov": "zabavno, kinetično, krasen videz in sprejemljiv zvok". Foto: HBO

Tri leta so že minila, odkar so se oboževalci – večinoma jezni in razočarani – poslovili od Igre prestolov, ki je v zadnji sezoni z dramatičnimi scenarističnimi odločitvami marsikomu pokvarila gledalski užitek. Vseeno pa se je marsikdo pripravljen vrniti v fantazijski svet Georgea R. R. Martina: predzgodba bo popisala krvavo državljansko vojno med člani hiše Targaryen. Po objavi prve epizode na HBO-jevi pretočni platformi ima serija na agregatni spletni strani Rotten Tomatoes 76-odstoten uspeh: pohvali jo 124 od 164 zbranih recenzij.

V prvi epizodi izbruhne državljanska vojna, znana kot Ples zmajev, med princeso Rhaenyro Targaryen in njenim bratom, Aegonom II Targaryenom; po smrti njunega očeta Viserysa I si oba prizadevata zasesti prestol.

Recenzentka Los Angeles Timesa ocenjuje, da spin-off "znova ujame moč in veličino originala". "Novo poglavje v sagi Sedmih kraljestev je retrospektivno narejeno tako, da se sklada z družinskimi drevesi in zgodbami, ki jih vdani oboževalci Igre prestolov že poznajo," piše. "Zdaj se moramo pripraviti na genealoška ugibanja okrog hiš Targaryen, Lannister, Velaryon in Hightower, na teorije, ki povezujejo preteklost in prihodnost, ter na morbidne debate o tem, v kateri seriji so bolj nazorni prizori krvi, gravža in črevesja."

In potem obstaja tudi čisto drugačno gledanje serije: TV-kritik za Entertainment Weekly je uvodni prizor opisal kot "najbolj medlo odločitev, kar jih je, Epska fantazija za telebane" –pozneje pa bralce vendarle pomiri, češ da je "začetek še najslabši del".

Če bo serija uspešna, bo HBO verjetno prižgal zeleno luč še za kup dodatnih vsebin, povezanih z Martinovim fantazijskim svetom. Foto: HBO
Če bo serija uspešna, bo HBO verjetno prižgal zeleno luč še za kup dodatnih vsebin, povezanih z Martinovim fantazijskim svetom. Foto: HBO

Tudi nekateri drugi kritiki se strinjajo, da nova serija ne dosega Igre prestolov, kar se tiče karakterizacije likov, kompleksnosti scenarija in kakovosti v celoti. CNN diplomatsko ugotavlja, da je serija "manj zasvojljiva igra za zgodnejši prestol", da pa v celoti "ni slaba". "Zmajev sicer ne manjka, ne dobimo pa takih likov, ki je njeno predhodnico dvignil na raven televizijske elite."

Martinov pečat odobravanja
George R. R. Martin je na svojem stalnem kanalu – osebnem blogu – povedal, da je videl grobe različice prvih desetih epizod in da je nad videnim navdušen, češ da je ekipi uspelo "veličastno delo". "Hot D (tako sam ljubkovalno kliče serijo, op. n.) je vse, kar sem upal, da bo: temačna, prvinska, grozljiva, čudovita na pogled, poseljena s kompleksnimi in zelo človeškimi liki, ki jih upodabljajo izjemni igralci." Ob tem je poudaril še, da je njegova knjiga, ki je služila za predlogo scenaristom, Fire & Blood, spet na lestvici prodajnih uspešnic New York Timesa. Sam se uradne premiere serije sicer ni mogel udeležiti, ker je bil na testiranju za covid-19 pozitiven.