Hotel Ruanda ponuja vpogled v veliko morijo, ki jo je sprožilo sovraštvo med plemenoma Tutsi in Hutu. Foto: Kolosej
Hotel Ruanda ponuja vpogled v veliko morijo, ki jo je sprožilo sovraštvo med plemenoma Tutsi in Hutu. Foto: Kolosej
Hotel Ruanda
Ekipa filma Hotel Ruanda je bila po festivalskih uspehih upravičeno nasmejana. Foto: EPA
Don Cheadle

In z ugotovitvami raziskave ni nič kaj zadovoljen. Paul Kegame meni, da je film poskus štirih držav – film je koprodukcija ZDA, Italije, Južnoafriške republike in Velike Britanije -, na novo napisati zgodovino Ruande. Film namreč govori o lastniku hotela – igra ga Don Cheadle -, ki naj bi pred divjimi Hutuji rešil okoli 1.200 Tutsijev. To naj bi bilo popolno zavajanje, saj naj bi Tutsije rešili pripadniki Združenih narodov in 'srečno naključje'. To srečno naključje naj bi bila dobra volja Hutujev, ki so želeli hotel ohraniti kot eno svojih postojank, kjer se lahko okrepčajo s pivom. Zato si niso hoteli nakopati sovraštva lastnika hotela Paula Rusesabagina.

Film Hotel Ruanda je eden prvih, če ne celo povsem prvi film, ki obravnava tragične dogodke leta 2004, ko so se zgodili krvavi obračuni med pripadniki plemen Hutu in Tutsi. V sto dneh spopadov je umrlo okoli 800.000 Tutsijev in Hutujev, brez intervencije sil OZN-a pa bi se spopadi verjetno še nadaljevali. Zgodba scenaristov Keirja Pearsona in Terryja Georgeja kot junaka predstavi že omenjenega Rusesabagino. Lastnik razkošnega hotela v glavnem mestu Ruande Kigaliju naj bi pred morijo Hutujev rešil kar okoli 1.200 tutsijev.

Zapletene notranjepolitične razmere
Predsednik Kegame je scenarista obtožil tudi nepoznavanja snovi. Sovraštvo med plemenoma ima namreč dolgo zgodovino, treba pa se je zavedati tudi tega, da so odnosi med njunimi pripadniki še vedno podvrženi obredom in tako Zahodnjaki pogosto ne morejo razumeti, zakaj lahko v nekem trenutku izbruhnejo krvavi spopadi, v drugem pa se lahko plemeni začasno odrečeta bojevanju. Poudaril je tudi, da so se v času, v katerem naj bi hotelir izvedel svoja 'junaška dejanja', pogovarjali predstavniki takratne začasne vlade, ki je bila v rokah Tutsijev, in uporni Hutuji. Pogovori so se nanašali tudi na možnost izmenjave Tutsijev v hotelu za hutujske vojščake, ki so jih zajeli Tutsiji. To naj bi bil še en razlog za to, da se začasni prebivalci hotela niso znašli pod rušo.

Kako se znebiti Paula Rusesabagina?
Čeprav verjetno tuji filmski ustvarjalci zares niso nikoli uspeli temeljito razvozlati zapletenih notranjepolitičnih razmer v Ruandi, morda razlog za predsednikove tožbe tiči kje drugje kot v odkritju 'ponarejanja zgodovine'. Rusesabagin, ki so mu Združeni narodi lani podelili medaljo svobode, namreč vedno znova opozarja, da tudi zdajšnja ruandska vlada načrtno krši človekove pravice.