Foto: Festival gorniškega filma
Foto: Festival gorniškega filma

V Ljubljani, Domžalah, Radovljici in Celju bo do sobote na ogled 29 filmov iz 13 držav – osem alpinističnih, deset plezalnih, osem o gorski naravi in kulturi ter trije filmi o gorah, športu in avanturi. Na ogled bo tudi sedem filmov slovenskih ustvarjalcev: alpinistična trilogija Literarno-vertikalno: Iskanje in uporništvo, Gorska romantika in Hrepenenje Boštjana Virca in Rožleta Bregarja. Ivan Bolle - volk samotar Matjaža Žbontarja je portret nepoznanega slovenskega filmskega avtorja, ki je prvi pri nas predvajal filme skupaj z zvokom, Goba z vrha sveta Matjaža Pinterja prinaša zgodbo o redki gobi, ki jo nabirajo v odmaknjenih kotičkih Himalaje, film Odmaknjen svet Lenarta Magušarja spremlja štiri turnosmučarske prijatelje na Triglavski magistrali, 30 vrhov za 30 let samostojne Slovenije Nejca Kavke pa Andraža, ki se ob 30. rojstnem dnevu poda na 30 vrhov.

Za začetek festivala Stena o štirih olimpijkah, tudi Janji Garnbret

Zlata olimpijka Janja Garnbret bo skupaj z režiserjem Nickom Hardiejem prisotna na razprodani premieri filma Stena v Cankarjevem domu, dodatna projekcija bo 15. februarja. V njem so poleg Janje glavne junakinje še Shauna Coxsey, Brooke Raboutou in Miho Nonaka. Slovenska olimpijska prvakinja je tudi glavna junakinja ameriškega filma Janja Garnbret: popolna sezona. O vrhuncu ženskih plezalnih dosežkov govori še francoski film Action Directe. Anglija je dežela tradicionalnega plezanja, ki ga slikovito predstavljata filma Teorija padanja in E11 Lexicon, pot od klasičnega alpinizma do modernega športnega plezanja pa predstavi francoski film Švicarski raj.

Utrinek iz filma Po Antarktiki. Will Steger je legendarni polarni raziskovalec, ki je bil priča največjim spremembam v polarnih regijah v zgodovini našega planeta. Trideset let po zgodovinskem prečenju najhladnejše celine na Zemlji se Steger vnovič odpravi na led, v zgodovino pa ne bo zapisan samo kot raziskovalec, ki je bil marsikje prvi, pač pa predvsem kot človek, ki je bil marsikje zadnji. Foto: Festival gorniškega filma
Utrinek iz filma Po Antarktiki. Will Steger je legendarni polarni raziskovalec, ki je bil priča največjim spremembam v polarnih regijah v zgodovini našega planeta. Trideset let po zgodovinskem prečenju najhladnejše celine na Zemlji se Steger vnovič odpravi na led, v zgodovino pa ne bo zapisan samo kot raziskovalec, ki je bil marsikje prvi, pač pa predvsem kot človek, ki je bil marsikje zadnji. Foto: Festival gorniškega filma

Na velikem platnu se bodo vrtele epske zgodbe iz Himalaje. Slovaški film Daulagiri je moj Everest restavrira alpinistično odpravo v jugozahodno steno Daulagirija iz leta 1988, v italijanskem filmu Klasični alpinizem – izkušnje niso podedovane pa Reinhold Messner in njegov sin Simon gledalce popeljeta v Karakorum. Poljski film Zgodba Krzysztofa Wielickija je portret enega najboljših himalajskih alpinistov vseh časov, nemški film Vrednost časa pa predstavi zgodbo Hermanna Huberja, očeta uveljavljene blagovne znamke Salewa.

Ameriški film Po Antarktiki skozi zgodbo legendarnega polarnega raziskovalca Willa Stegra predstavi pustolovsko zgodovino prečenja ledenih prostranstev. Zahtevno življenje domačinov v gorah slikajo filmi Rdeča hiša o zadnji evropski lovsko-nabiralniški skupnosti na vzhodu Grenlandije, Dežela Kerekov o najmanjši etnični skupini na svetu, ki živi na Kamčatki, ter Sveti kruh o iranskih tihotapcih, ki v iskanju bornega zaslužka tvegajo življenje.

Ameriški film Big Bend prinaša zgodbo o čarobni pokrajini na ameriško-mehiški meji, avstrijski film Pume – legende ledenih gora, v katerem spremljamo družino pume pod spektakularnimi patagonskimi gorami, ter kitajsko-avstrijski film Snežni leopardi in prijatelji, ganljivo resnično zgodbo o moči narave in krhkosti življenja v Tibetu.

Tri vrhunska predavanja

Intervju z Iztokom Tomazinom boste lahko na MMC-ju prebrali v prihodnjih dneh.

V Ljubljani bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi trem predavateljem in dvema tematskima pogovoroma. Alpinist, himalajec, gorski reševalec in zdravnik Iztok Tomazin bo v četrtek ob knjigi Na meji predstavil tihotapske in druge z mejami v gorah povezane zgodbe od Karavank do Himalaje, Ivan Rejc, ki je že več kot 45 let zapisan alpinizmu, bo prav tako v četrtek obudil spomine na svojo bogato alpinistično pot in 40-letnico prve primorske odprave na Aconcaguo, ko so skupaj z bratoma Podgornik in Zlatkom Gantarjem preplezali prvenstveno Jugoslovansko smer v njeni južni steni.

Luka Stražar bo navdušil gledalce s svojimi prigodami. Foto: osebni arhiv Luke Stražarja
Luka Stražar bo navdušil gledalce s svojimi prigodami. Foto: osebni arhiv Luke Stražarja

V petek pa bo alpinist in gorski vodnik Luka Stražar, tudi prejemnik dveh zlatih cepinov, spregovoril o svojem iskanju ravnotežja ter vzponih preteklega obdobja – od domačih sten prek čudovitega granita osrednjih Alp vse do Himalaje in prvenstvene smeri na Tsoboje.

Dva pogovorna večera

Slovenska šola za nepalske gorske vodnike bo v središču pozornosti ob izidu monografije Z znanjem do zvezd, ki je posvečena Alešu Kunaverju ter številnim inštruktorjem in zdravnikom, ki so 40 let nesebično in prostovoljno uresničevali plemenito idejo o šolanju nepalskih domačinov. Romarke, tri izjemne mlade ženske – Maruša Orel, Hana Geder in Jera Musič – ki so premagale kultne daljinske pohodniške poti, pa bodo svoje vtise in spoznanja delile na pogovornem večeru, pridružila se jim bo tudi pisateljica Janja Vidmar.

Filme na letošnjem festivalu bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: poljska režiserka in plezalka Eliza Kubarska, bosanski alpinist in ustvarjalec dokumentarcev Zehrudin Isaković ter slovenski alpinist in pisatelj Milan Romih.