Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

V oddaji o digitalni preobrazbi razmišljamo o prednostih in pomanjkljivostih pospešene digitalizacije delovnih procesov, izobraževanja in našega vsakodnevnega življenja. Ta je bila na sporedu Televizije Slovenija v sredo ob 17. 25.

V oddaji o sodobnih očetih pa z dnevno rutino treh družin osvetlimo vlogo sodobnega očeta v družini, s tem pa odpiramo tudi vprašanja o (spremenjenih) moško-ženskih odnosih. Ta bo na sporedu prihodnjo sredo ob isti uri.

Družbeni fenomeni: Digitalna preobrazba

Digitalna preobrazba

Scenaristka oddaje je Nina Cijan, režiserka pa Urška Žnidaršič.

Digitalizacija je danes verjetno ena najpogostejše slišanih in uporabljanih besed. Težko si predstavljamo življenje brez telefona, aplikacij za to in ono, tehnologij, ki nam lajšajo različne delovne procese. Digitalizacija ni prihodnost, je sedanjost; epidemija pa nas je postavila pred dejstvo, da je digitalizacija tako javne uprave kot tudi podjetij in ne nazadnje našega vsakdanjega življenja neizogiben proces.  

V izobraževalno-dokumentarnem feljtonu nas je tako zanimalo, kakšna sploh je naša digitalna pismenost in kakšne naše kompetence; kje smo kot država, katera področja so že digitalizirana in katera bodo morala biti v kratkem. S strokovnjaki s področja informacijskih, komunikacijskih in družboslovnih znanosti smo razmišljali, ali je digitalizacija pravična za vse, ali je res ključ do večje blaginje in kaj bomo – poleg večje produktivnosti – še imeli od digitalizacije. Nemara tudi kakovostnejše življenje z več prostega časa?

Družbeni fenomeni: Sodobni oče

Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Scenaristka oddaje je Nina Cijan, režiser pa Primož Meško.

Na sporedu bo 12. januarja ob 17.25 na Prvem programu Televizije Slovenija.

Še pred nekaj desetletji je veljalo, da je oče glavni finančni steber družine, veliko bolj kot na vzgojo pa je vplival na finančno in socialno skrb za družino. Z vrsto družbenih sprememb pa se je njegovo mesto v družini začelo spreminjati. Današnji očetje želijo sodelovati pri negi in vzgoji otrok in si s partnericami delijo tudi druga gospodinjska opravila. Kako sodobni očetje doživljajo svojo novo vlogo? In kako njihove partnerice? So se z novimi oblikami očetovstva preoblikovale tudi moško-ženske vloge?

V izobraževalno-dokumentarnem feljtonu spremljamo tri družine, v katerih očetje spregovorijo o doživljanju svoje vloge, njihove partnerice pa o pričakovanjih, kako naj bi bili vključeni v družinsko življenje. Zanimalo nas je tudi, ali so danes pritiski na moške večji kot v preteklosti in ali se od njih, poleg finančne varnosti, pričakuje tudi večja čustvena vključenost v družinsko življenje.

Skupaj z dvema strokovnjakoma – sociologinjo, ki oriše družbene premike in spremembe, in terapevtom, ki začrta pomen očeta za otrokov razvoj in odraščanje – smo preverili tudi, s kakšno popotnico naj sodobni oče opremi svoje otroke za življenje.