Malo morje nagrad za film Boles je dopolnila lovorika s prestižnega Animafesta. Foto: Špela Čadež
Malo morje nagrad za film Boles je dopolnila lovorika s prestižnega Animafesta. Foto: Špela Čadež
"Igre, ki jih igrajo ljubimci." Nagrada žirije je odpotovala v Južno Korejo.
Tretji del Kuhnove serije Nedelja je posvečen protagonistovemu zmenku na slepo s kanclerko. Foto: Animafest

Čadeževa je prejela nagrado občinstva, velika nagrada Animafesta pa je odšla v Južno Korejo. Film Boles so v nedeljo ponovno predvajali na večeru najboljših letošnjih festivalskih risank.

Boles je nastal po literarni predlogi kratke zgodbe Maksima Gorkija v slovensko-nemški koprodukciji in s podporo Slovenskega filmskega centra, Viba filma ter Fundacije za film in medije Severno Porenje-Vestfalija. V Zagrebu je bil prikazan v programu Velika panorama.

Lutkovni animirani film Čadeževe je očarljiva kratka zgodba o prostitutki Terezi, ki samotarskega soseda Filipa prosi, naj napiše ljubezensko pismo Bolesu, njenemu ljubimcu ... dva tedna kasneje pa naroči še ljubezensko pismo zase od Bolesa. Filipu se takrat posveti, da Boles ne obstaja, in zavrne njeno prošnjo.


"Domače občinstvo je z izbiro tega filma obenem potrdilo tudi uspeh letošnje tematske usmeritve festivala, saj je prepoznalo zahtevno in neprekosljivo kreativno tehniko lutkovnega animiranega filma," so v utemeljitvi nagrade zapisali organizatorji. Spomnili so, da je Čadeževa doslej prejela že več kot 30 nagrad za svoje delo.

Čadeževa je bila sicer najmočneje zastopana slovenska animatorka na festivalu. Podpisuje tudi režijo filmov Libeskrank in Zasukanec, z Marino Rosset pa sta sodelovali pri filmu Zadnja minuta. Vsi trije so bili uvrščeni v poseben festivalski program 3x3.

Filip je tudi osebno odpotoval v Zagreb
Poleg tega je bila z modelom in lutko iz filma Boles tudi posebna gostja razstave Lutka v hrvaškem animiranem filmu, ki so jo v času festivala odprli v Zagrebu.

Velika nagrada festivala je pripadla južnokorejskemu animiranemu film Ljubezenske igre avtorice Yumi Joung, nagrado zlati Zagreb je prejel nemški avtor Jochen Kuhn za film Nedelja 3. Podelili so še nagrade za najboljši študentski in otroški filma ter za najboljšo namensko risanko.

Nagrajene filme letošnjega Animafesta bodo 13. junija predvajali tudi na Reki.