Fritz Wepper s stanovsko kolegico Janino Hartwig ob prevzemu nagrade bambi leta 2010. Foto: EPA
Fritz Wepper s stanovsko kolegico Janino Hartwig ob prevzemu nagrade bambi leta 2010. Foto: EPA

Igralec, ki je zadnja leta preživel v paliativni oskrbi na zgornjem Bavarskem, je prestal operacijo srca in se boril z rakom – diagnozo je z javnostjo delil leta 2021, februarja 2022 pa je uspešno prestal zdravljenje. Decembra lani so ga zaradi zastrupitve krvi odpeljali v münchensko bolnišnico.

Wepper je na malih zaslonih osvojil srca številni nemških gledalcev. Priljubljen je bil predvsem v vlogi pomočnika detektiva Harryja Kleina v seriji televizije ZDF Derrick ob Horstu Tappertu. Dvajset let je igral tudi vlogo spletkarskega župana Wolfganga Wöllerja v izmišljenem mestu Kaltenthal, kjer je v seriji ARD-ja Za božjo voljo bojeval gverilsko vojno z mestnimi redovnicami.

"Fritz Wepper je s svojo karizmo in izjemnim talentom postal eden najbolj priljubljenih nemških igralcev," je ob slovesu igralca dejala nemška ministrica za kulturo Claudia Roth. Wepperja je označila za enega najuspešnejših nemških igralcev. Mednarodno je zaslovel že s protivojnim filmom Die Brücke. "Sledila je desetletja dolga kariera, v kateri je Fritz Wepper vedno znova dokazoval, da se komercialni in umetniški uspeh ne izključujeta," je še dejala ministrica.

Nemška igralca Horst Tappert in Fritz Wepper leta 1973. Foto: EPA
Nemška igralca Horst Tappert in Fritz Wepper leta 1973. Foto: EPA

Igri se je zapisal tudi njegov brat Elmar Wepper, ki je umrl oktobra lani, star 79 let. Brata sta občasno tudi skupaj nastopala – med drugim ju je bilo mogoče videti v komediji Drei unter einer Decke.