Sorodna novica Podelitev oskarjev zasenčila klofuta, ki jo je dal Will Smith Chrisu Rocku zaradi opazke o ženi

S temi besedami je Janet Yang, ki od lani poleti predseduje ameriški Akademiji za filmsko umetnost in znanost, v uvodu nagovorila množico, v kateri so med drugim sedeli Tom Cruise, Angela Bassett, Cate Blanchett in Steven Spielberg. "Kar se je zgodilo na odru, je bilo popolnoma nesprejemljivo, in odziv naše organizacije je bil neustrezen," je po pisanju Associated Pressa (AP) nadaljevala Yang.

Desetletna prepoved za Smitha
Will Smith
na lanski podelitvi privihral na oder in zaradi šale na račun njegove žene Jade Pinkett Smith primazal klofuto Chrisu Rocku. A akademija ne med televizijskim prenosom in ne kmalu po podelitvi ni storila prav veliko.

Minila sta skoraj dva tedna, preden je svet guvernerjev akademije izglasoval, da se Smithu za 10 let prepove udeležba na podelitvah oskarjev in vseh drugih dogodkih akademije. Znano je, da je Smith že preventivno sam odstopil kot član akademije.

Janet Yang med prihodom na kosilo z letošnjimi oskarjevskimi nominiranci. Foto: AP
Janet Yang med prihodom na kosilo z letošnjimi oskarjevskimi nominiranci. Foto: AP

Skoraj dva tedna za prvi odziv akademije
Takrat so vodilni v sporočilu za javnost zapisali, da postopek ugotavljanja, kaj se je zgodilo, še poteka. Sicer so že takrat priznali, da bi lahko ravnali drugače.

"Vodilni svet akademije je danes uvedel disciplinski postopek zoper Smitha zaradi kršitev standardov akademije na področju vedenja. Te vključujejo neprimeren fizičen stik, fizično in verbalno zlorabo ter ogrožanje integritete akademije," so sporočili skoraj dva tedna po podelitvi.

Dodali so, da so organizatorji prireditve Smitha "pozvali, da prireditev po incidentu zapusti, a je to zavrnil". Mnogi so se namreč spraševali, zakaj mu je bilo dovoljeno ostati na prireditvi kljub napadu na igralskega kolega. Kot so v izjavi za javnost še pojasnili vodilni v akademiji, so se že takrat zavedali, da je bila pri tem morda storjena napaka, čeprav so Smitha prosili, naj zapusti dvorano.

Ukrepati hitro, sočutno in odločno
Kot je na kosilu nominirancev v teh dneh po pisanju AP-ja še dejala predsednica, so se iz tega "naučili, da mora biti akademija v svojih dejanjih popolnoma transparentna in odgovorna. Zlasti v času krize je treba ukrepati hitro, sočutno in odločno tako zase in kot za našo industrijo. Nič manj ne smete in ne morete pričakovati od nas v prihodnje."