Sonce je tretji iz načrtovane tetralogije o padcu velikih tiranov. Foto:
Sonce je tretji iz načrtovane tetralogije o padcu velikih tiranov. Foto:
Aleksander Sokurov
Aleksander Sokurov je imel kar nekaj težav, preden je našel glavnega igralca za svoj film.
Prizor iz filma Sonce
Issei Ogata je pred to vlogo nastopal predvsem v komedijah.

Aleksander Sokurov se je v preteklosti lotil že prikaza ključnih trenutkov v življenju Hitlerja (film Moloh) in Lenina (Taurus), trilogijo pa je sklenil zaokrožiti s filmom The Sun (Sonce), ki oživlja medvojno srečanje med japoskim cesarjem Hirohitom in generalom Douglasom MacArthurjem. Film, ki je bil v celoti posnet v Sankt Peterburgu, so v Evropi predvajali lani poleti, v deželi vzhajajočega sonca pa so bolj občutljivi, ko gre za prikaz njihovih monarhov. Sokurov je japonskega distributerja uspel najti šele pred kratkim, pa še ta bo film predvajal le v Tokiu, za omejen čas in "enkrat letos".

Miroljubni diktator?
Sonce je zgodba o prehodu vladarja iz tradicionalne vloge božjega utelešenja na zemlji v službo ustavnega monarha pa vse do skorajšnje usmrtvitve zaradi vojnih zločinov. Po mnenju mnogih zgodovinarjev z Zahoda Sokurov do cesarja še zdaleč ni bil krivičen, ampak ga je prikazal kvečjemu v "prečiščeni" različici. Filmski Hirohito je miroljuben, ne čisto prizemljen mož, ki se pusti zapeljati častihlepnim svetovalcem in njihovim sanjam o svetovni prevladi.

Kdo si upa igrati boga?
Na Japonskem tako ne dviguje prahu to, kako je Hirohito v filmu prikazan, ampak že samo dejstvo, da si ga je "navaden igralec" sploh drznil upodobiti na velikem platnu. Na Japonskem bi bilo kaj takega čisti tabu - ne nazadnje so podaniki cesarjev glas prvič slišali šele leta 1945, ko jih je prek radijskih valov pozval k vdaji.

Sokurov, ki se je pred snemanjem posvetoval s številnimi zgodovinarji, je bil tudi sam prepričan, da ne bo mogel najti japonskega igralca, ki bi bil pripravljen igrati moža, za katerega je veljalo, da je bog v človeški podobi. V zadnjem trenutku se mu je sreča nasmehnila v obliki komika Isseija Ogate. Njegovo identiteto je filmska ekipa vse do konca snemanja skrbno skrivala - izučila jih je namreč zgodba režiserja Nagise Oshime, ki je pred leti v televizijskem intervjuju kritiziral cesarja; nekaj dni kasneje so ga zabodli. Ker je preživel, so kasneje še streljali nanj.

V preteklosti so se že opekli
Režiser Kazuo Hara, avtor spornega dokumentarca Vladarjeva gola vojska koraka naprej iz leta 1987 (film je ostra kritika cesarja, ki ni hotel sprejeti odgovornosti za vojno), je presenečen, da bodo film na Japonskem sploh predvajali. "Naj bo vladar samo omenjen, pa se filmski studii tukaj že ustrašijo". Prvič je bil Hirohito na platnu upodobljen leta 1967, v filmu Najdaljši dan Japonske (o Hirohitovi razklanosti med predajo in vztrajanjem v boju), pa še tu so ga pokazali le v hrbet ali pa zelo zelo od daleč.