Steve McQueen s članoma zasedbe, kenijsko igralko Lupito Nyong'o in rojakom Chiwetelom Ejioforom, na evropski premieri na Leicester Squaru v Londonu. Foto: EPA
Steve McQueen s članoma zasedbe, kenijsko igralko Lupito Nyong'o in rojakom Chiwetelom Ejioforom, na evropski premieri na Leicester Squaru v Londonu. Foto: EPA
12 Years a Slave žanje brez izjeme naklonjene kritike, o filmu se že govori kot o glavnem oskarjevskem favoritu. Foto: Produkcijska hiša
Michaelu Fassbenderju napovedujejo vsaj nominacijo za oskarja, a sam pravi, da se ne misli podrediti hollywoodski mašineriji in voditi posebne 'oskarjevske kampanje'. Foto: EPA

"Moja odgovornost je taka: ali snemam film o suženjstvu ali ne. To je bilo duševno in fizično mučenje ... Ljudje si morajo zapomniti, zakaj kot posameznik danes sedim tukaj - tukaj sem, ker so člani moje družine preživeli suženjstvo. Dejstvo."

Te besede je 44-letni McQueen izrekel pred evropsko premiero filma v okviru londonskega filmskega festivala pod okriljem Britanskega filmskega inštituta. Prve ocene njegovega novega celovečerca so izjemne.

12 Years a Slave (12 let suženj) temelji na resnični zgodbi o temnopoltem poklicnem violinistu Solomonu Northupu, ki je živel dostojno - in predvsem svobodno - življenje v Saratoga Springsu blizu New Yorka, dokler ga niso pretentali in ugrabili ter ga odpeljali na jug, kjer je postal plantažni suženj v Louisiani.

Kot piše Guardian, je film pogosto lep in spodbuden, a se ne ustraši prikaza grozljive krutosti sužnjelastnikov. Poniževanje, pretepanje in bičanje je težko gledati in z gledalcem ostanejo še dolgo.

V glavni vlogi je izjemen Chiwetel Ejiofor, tako kot McQueen rojen v Londonu. Tudi on se glede nazornih prizorov strinja z režiserjem: "Zgodbe o suženjstvu ne moreš povedati, če je ne poveš, kot se je zgodila."

Film velja za osrednjega oskarjevskega favorita, ameriški kritiki so mu brez izjeme naklonjeni. Wall Street Journal je film označil za "prelomni dogodek", ki je presegel filmske okvirje in postal nova referenčna točka v sodobni kulturi - "to, kar določa pogled na to, kako je bilo videti suženjstvo v ZDA pred državljansko vojno in kako ga je bilo občutiti na lastni koži". Tudi pri New Yorkerju ga opevajo in pišejo, da gre za "nedvomno največji celovečerni film, ki so ga kdaj posneli o suženjstvu v Ameriki".

Northupu se je na koncu s pomočjo abolicionista (v filmu ga igra Brad Pitt, ki je film produciral in ga finančno podprl) le uspelo vrniti k svoji družini in popisati, kaj je prestal, po njegovi zgodbi pa je McQueen posnel film. Kot je povedal režiser, ki pravi, da je film "svetovna zgodba, ker ima opravka s suženjstvom, suženjstvo pa je bilo svetovna industrija": "Ne morem verjeti, da te zgodbe nisem odkril že prej. Počutil sem se neumno, a tudi nihče drug je ni."

V filmu poleg pretežno ameriške zasedbe in Britanca v osrednji vlogi Ejiofora nastopata še njegov rojak Benedict Cumberbatch kot bolj dobrohotni lastnik plantaže in irsko-ameriški igralec Michael Fassbender kot "negativec". Prav slednjemu naj bi se obetala ugledna igralska priznanja v prihajajoči sezoni podeljevanja nagrad.

12 Years a Slave ima že nagrado po izboru ljudstva iz Toronta, McQueen pa je spet dokazal, da je eden vodilnih britanskih (in svetovnih) filmskih ustvarjalcev ta hip. V žepu ima prestižnega turnerja za vizualno umetnost izpred dobrega desetletja, saj se je v domovini najprej proslavil kot videoumetnik, nato pa se je popolnoma posvetil filmu: prvič je pretresel z Lakoto (2008) o gladovnih stavkah irskih zapornikov, drugič pa s Sramoto (2011) o samotnem življenju spolnega odvisnika. Obakrat je v glavni vlogi prepričal odlični Fassbender.