Kaj bi najstniška saga brez ljubezenskega trikotnika? Tokrat so v igri, fant, dekle in ... njena vesoljska kolonizatorka. Foto:
Kaj bi najstniška saga brez ljubezenskega trikotnika? Tokrat so v igri, fant, dekle in ... njena vesoljska kolonizatorka. Foto:
Melaniejin rahlo ekscentrični stric Jeb bo nihče drug kot William Hurt.
Podobno kot pri Somraku tudi pri Gostiteljici obisk in priljubljenost ne bosta odvisna od presoje filmskih kritikov in "umetniške" kvalitete filma.

Twi-hardi, kot ameriški tabloidi (rahlo posmehljivo) imenujejo tiste najbolj goreče najstniške oboževalke (in oboževalce) sage Somrak, na forumih počasi že začenjajo zganjati cirkus okrog novega (in menda malo resnejšega ter ambicioznejšega) projekta njihove "prerokinje", pisateljice Stephenie Meyer. The Host (Gostiteljica) si sposodi iz Somraka znani koncept "nemogoče" ljubezni med človeško in nečloveško raso, a jo iz svetlikajočih se gozdnih jas prestavi v tematičen, distopičen svet prihodnosti, kjer je človeštvo skoraj dokončno iztrebila vesoljska rasa. (Torej Somrak, križan z Igrami lakote, bi zaključil kak cinik.)

Kolonizacija ... od znotraj
Zgodba sloni na še bolj kompleksni "mitologiji" kot prvenec Meyerjeve: spremljamo raso parazitskih Nezemljanov, ki se imenujejo Souls (Duše) in so večino svetovne populacije spremenili v miroljubne, a vseh čustev oropane stroje. Ko ena od Duš, Wanderer (Popotnica), ugotovi, da se njena gostiteljica, najstnica Melanie Stryder (Saoirse Ronan), načrtu ne pokorava stoodstotno, počasi začne simpatizirati z odporom podjarmljene rase ... spotoma pa se še zaljubi v njenega fanta Jareda (Max Irons).

Roman, ki je izšel leta 2008, je, če gre verjeti večini recenzentov, boljši od vampirskih predhodnikov: bolje napisan, bolj drzen in izviren, obenem pa se Meyerjeva končno otrese moteče predpostavke iz Somraka, po kateri uboga, nemočna smrtnica potrebuje pomoč svojega nadnaravnega fanta, da lahko najde pravo pot v življenju.

Počasno stopnjevanje napetosti
Prvi napovednik za filmsko adaptacijo Gostitelja se je pojavil že marca lani, pa čeprav v njem nismo videli kaj več kot samo oko "obsedene" Saoirse Ronan. Poleti so nato na konvenciji Comic-Con v San Diegu predvajali prve prizore, v katerih nastopajo Ronanova, Max Irons, Jake Abel in Diane Kruger kot dežurna zlobnica, ki skuša izkoreniniti človeški odpor in najti izdajalsko Popotnico v svojih vrstah.

Rahlo zasukan ljubezenski trikotnik
Prve uradne fotografije, ki so po spletu zaokrožile v teh dneh, poudarek prenesejo na romantično plat zgodbe, torej na razmerje med Melanie in Jaredom ter na osamelo puščavsko pokrajino. Prvi plakati nas vabijo, naj se "odločimo verjeti", "odločimo boriti" in seveda "odločimo ljubiti". (Choose to Believe, Choose to Fight in Choose to Love); ameriška premiera je napovedana za 29. marec. Film je režiral in zanj scenarij napisal Andrew Niccol (Gattaca, Gospodar vojne, In Time).