Richard Belzer (4. avgust 1944–19. februar 2023). Foto: AP
Richard Belzer (4. avgust 1944–19. februar 2023). Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP

Richard Belzer je umrl v nedeljo na svojem domu v Beaulieu-sur-Mer v Franciji, imel je 78 let. Poslovil se je mirno, ob njem sta bili žena Harlee McBride, ki je prav tako igralka, in pastorka, je sporočil njegov menedžer Eric Gardner.

Igralčev dolgoletni prijatelj Bill Scheft pa je po pisanju Associated Pressa (AP) dejal, da vzrok smrti ni znan, a da je imel težave s krvnim obtokom in dihanjem.

Kar 23 let v vlogi detektiva Muncha
Belzer je svojo najslavnejšo vlogo, detektiva Johna Muncha, odigral v več kot 300 epizodah priljubljene serije Zakon in red: Posebna enota za žrtve (Law & Order: Special Victims Unit).

Uvodno epizodo serije, ki je bila tako rekoč prvi spin-off izvorne serije Zakon in red, so predvajali septembra 1999. Sicer je detektiva Muncha upodobil že leta 1993 v seriji Umor (Homicide), nazadnje pa je v njegove čevlje stopil leta 2016 v seriji Zakon in red: Posebna enota za žrtve, ki jo še zmeraj snemajo.

Rihard Belzer in Ice-T v prizoru iz serije Zakon in red: Posebna enota za žrtve. Foto: IMDb
Rihard Belzer in Ice-T v prizoru iz serije Zakon in red: Posebna enota za žrtve. Foto: IMDb

Newyorška scena stand up komedije
V Bridgeportu v ameriški zvezni državi Connecticut leta 1944 rojeni Belzer je bil dejaven tudi kot komik. Med drugim je v 70. letih prejšnjega stoletja sodeloval v znameniti humoristični oddaji Saturday Night Live.

V tistem obdobju se je proslavil tudi kot eden vplivnejših newyorških stand up komikov, znan predvsem po svoji zagrizeni, cinični drži in duhovitem, včasih tudi že kar napadalnem norčevanju iz občinstva.

Dvojica znamenitih filmov 80. let
Kot omenjeno v uvodu, ga je bilo mogoče v stranski vlogi videti v znamenitem filmskem muzikalu Slava (Fame), ki jo je leta 1980 režiral Alan Parker. Tri leta kasneje je prav tako v stranski vlogi nastopil v kriminalni drami Brazgotinec (Scarface) režiserja Briana De Palme po scenariju Oliverja Stona in z Alom Pacinom v naslovni vlogi.

Priljubljen detektiv s TV-zaslonov
Belzer je s svojo upodobitvijo detektiva Muncha ustvaril enega od ikoničnih televizijskih likov, je tvitnil producent serije Dick Wolf. Soigralka iz serije Mariska Hargitay je zapisala, da bo svojega dolgoletnega partnerja iz serije zelo pogrešala. Belzerjev bratranec, prav tako igralec Henry Winkler, najbolj znan po vlogi Fonzija v seriji Srečni dnevi, je tvitnil: "Počivaj v miru, Richard".

Na uradnem profilu serije Zakon in red na Twitterju pa so kolegu v slovo med drugim zapisali, da kdor ga je spremljal v vlogi detektiva Muncha, "ne bo nikoli pozabil, kako zelo se je vživel v ta priljubljeni lik, da je postal njegov".