Robert Morse (1931–2022). Foto: IMDb
Robert Morse (1931–2022). Foto: IMDb

Največ ljudi se bo Roberta Morsa najbrž spominjalo po vlogi starega Berta Coopra, direktorja fiktivne oglaševalske agencije Sterling Cooper, okrog katere se je vrtela nadaljevanka Oglaševalci (Mad Men).

Dvakratni dobitnik tonyja
V skoraj 60-letni karieri pa je Morse nastopil v več kot sto gledaliških, televizijskih in filmskih produkcijah; že leta 1961 se je uveljavil z vlogo v odrski priredbi knjižne uspešnice How to Succeed in Business Without Really Trying. Muzikal mu je prinesel tudi nagrado tony za najboljšega igralca.

Veliki gledališki met mu je v karieri uspel še enkrat: tonyja je dobil še leta 1990, za vlogo Trumana Capoteja v predstavi Tru. Cooper je bil tako eden od samo štirih igralcev, ki so igralskega tonyja osvojili v obeh kategorijah, za dramo in muzikal (med njimi je tudi pokojni Christopher Plummer). Tri leta pozneje, ko je televizija v živo prenašala eno od ponovitev produkcije Tru, je osvojil še emmyja.

"Bert Cooper" se je od nadaljevanke Oglaševalci poslovil v slogu. Foto: IMDb

Mednarodna slava je Coopra dohitela z vlogo v oglaševalcih – nadaljevanka mu je prinesla še pet nominacij za nagrado emmy in nagrado igralskega ceha (SAG) za najboljšo igralsko zasedbo v seriji. Za svojo sklepno epizodo pri Oglaševalcih je uprizoril veliko glasbeno-plesno točko, pri kateri se je lahko naslonil na svoje izkušnje z Broadwaya. S točko je njegov lik ob taktih pesmi The Best Things in Life Are Free mirno umrl (v času Armstrongovega pristanka na Luni).

Leta 2014 je v intervjuju za revijo Rolling Stone igralec povedal, da je avtor serije Matthew Wiener od njega vedno pričakoval, da bo v seriji pel – a je bilo treba Morsa šele prepričati, da je to počel. "Ni šlo samo zato, da sem malo zapel in se poslovil. Razumel sem, kako prizor spada v širšo sliko serije, da meče novo luč na celo zgodbo. Bilo je, kot da Bert Donu Draperju polaga na srce: 'Nehaj z vsem sranjem, ki ga počneš. Najboljše stvari v življenju so brezplačne. Pravkar smo pristali na Luni. Pomiri se. Uživaj v stvareh, dokler jih imaš.' Nekaj dni smo vadili in potem v enem dnevu posneli. Nihče drug ni vedel, da bo to v seriji."

"Moj dobri prijatelj Bobby Morse je pri devetdesetih umrl," je ob žalostni novici tvitnil scenarist, predsednik in podpredsednik odbora guvernerjev v Akademiji Larry Karaszewski. "Ogromen talent in krasen človek. Z Bobbyjem sem se v življenju veliko zabaval – na snemanju serije People Vs. OJ Simpson ter pri vodenju nešteto projekcij."