Yaphet Kotto je bil pri 33 letih najmlajši igralec, ki je upodobil osrednjega antagonista v katerem od filmov o Jamesu Bondu. Bil je tudi prvi temnopolti Bondov nasprotnik. Foto: IMDb
Yaphet Kotto je bil pri 33 letih najmlajši igralec, ki je upodobil osrednjega antagonista v katerem od filmov o Jamesu Bondu. Bil je tudi prvi temnopolti Bondov nasprotnik. Foto: IMDb

Yaphet Kotto je igral tudi enega od članov posadke vesoljske ladje, ki se je v Osmem potniku (1979) skušala ubraniti pred napadi zajedavskih pošasti nezemeljskega izvora. V njegovem življenjepisu so tudi vloge v akcijskih filmih osemdesetih, Denar ali krogla (The Running Man) in Polnočni skok (Midnight Run). Za vlogo ugandskega diktatorja Idija Amina v filmu Raid on Entebbe (1977) je bil nominiran za nagrado emmy.

Zavrnil Vojno zvezd in Zvezdne steze
Po uspehu Osmega potnika je Kotto zavrnil vlogo v drugem delu Vojne zvezd, Imperij vrača udarec, ker se je bal, da bi ga še en tak lik preveč popredalčkal v žanr znanstvene fantastike. "Ko enkrat začneš nastopati v teh velikih blockbusterjih ... bolje zate, da hitro najdeš še en blockbuster in postaneš Harrison Ford. V nasprotnem primeru si izgubil svoje mesto v industriji."

Zavrnil je tudi vlogo Jean-Luca Picarda, s katero je nato v Zvezdnih stezah zaslovel Patrick Stewart. "To bi moral sprejeti, pa nisem," je priznal v nekem intervjuju leta 2015. "Kadar delaš pri filmih, po navadi zavrneš televizijske projekte. Kot da bi hodil na fakulteto in bi me kdo povabil na srednješolski ples. Ne bi šel."

Uspešno kariero je imel tudi na malih zaslonih, v nadaljevankah Homicide: Life on the Street, A-Team ter Zakon in red. Pri seriji Homicide, kjer je bil tudi scenarist, je sodeloval sedem sezon.

"V nekaj filmih si igral negativca, a zame in za mnoge druge ljudi si junak," je igralcu v slovo na Facebooku zapisala njegova žena Sinahon Thessa. "Težko je najti dobro osebo, očeta in moža, ki je hkrati tudi dostojen človek."

Kottu so se na družbenih omrežjih poklonili številni zvezdniki, tudi Ava DuVernay, ki je pohvalila njegovo "magnetično karizmo" in pripomnila, da "si je zaslužil več, kot so bile vloge, ki jih je dobival".