Film prikazuje dogodke na letalu, v katerem so potniki preprečili še en teroristični napad. Foto: Reuters
Film prikazuje dogodke na letalu, v katerem so potniki preprečili še en teroristični napad. Foto: Reuters
Lourdes Lebron, sestra ene izmed umrlih potnic na letu United 93
Na premiero filma so prišli tudi sorodniki nekaterih žrtev strmoglavljenega letala. Foto: Reuters

Prehiteti ga je uspelo le novi komediji Robina Williamsa z naslovom RV, ki je v treh dneh s prodajami kinovstopnic prislužila 16,4 milijona dolarjev. Film United 93 prikazuje dogodke na letalu, ki je 11. septembra 2001 strmoglavilo na polju v Pensilvaniji, potem ko so potniki ugrabiteljem letala preprečili še en teroristični napad.

Tistega dne sta se dve letali zaleteli v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, še eno letalo pa je porušilo del Pentagona v Washingtonu. Splošno prepričanje je, da je bilo letalo, ki je strmoglavilo v Pensillvaniji, namejeno v Washington, kjer naj bi z vso silovitostjo in uničevalno močjo trčilo v Belo hišo.

Snemanje stran od radovednega sveta
Film United 93 so posneli z vsega 15 milijoni dolarjev proračuna, zato je 11,6 milijona prihodka, kolikor so ga imeli ob prvem koncu tedna v kinematografih, precejšen uspeh. V filmu igrajo precej neznana imena filmske industrije, pa tudi prizorišče snemanja je bilo v Veliki Britaniji, stran od radovednih ameriških novinarjev. Za režijo filma je poskrbel angleški režiser Paul Greengrass, ki je leta 2004 z Mattom Damonom v glavni vlogi posnel film Bournova premoč.

Premiera sprožila polemike
Film United 93 je bil premierno prikazan prejšnji teden v New Yorku na filmskem festivalu Tribeca, kjer je povzročil veliko razburjenje. Prav zaradi občutljive teme, s katero se ukvarja, je bilo težko napovedati, kakšen bo njegov uspeh v kinematografih, a pokazalo se je, da je zanimanje ameriške javnosti zanj dovolj veliko.