Na to temo bo svoje znanje delila vodilna koordinatorka intimnih scen v Veliki Britaniji Ita O'Brien, na okrogli mizi pa spregovoril tudi britanski filmski režiser Bill Anderson.

Filmski festival Krafft bo predstavil 13 celovečercev. Foto: Krafft
Filmski festival Krafft bo predstavil 13 celovečercev. Foto: Krafft

Ampak program festivala prinaša še celo vrsto drugih dogodkov. Začel se bo ob 21.00 v Gradu Khislstein s podelitvijo nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, nato pa do 19. junija ponudil 13 celovečernih filmov in družabne dogodke.

Program otvoritvenega večera napoveduje še projekcijo kratkih filmov Filmski poklic – Igralec (Peter Bizjak, 2020) in Male ribe (Maja Križnik, 2015), v katerih nastopa Silva Čušin, prejemnica nagrade Ita Rina za življenjsko delo. Pred slovesnostjo, ob 19. uri, bo v Layerjevi hiši pogovor z nagrajenko.

Silva Čušin je letošnja prejemnica nagrade Ita Rina za življenjsko delo Foto: SFC/Silvia Zeitlinger
Silva Čušin je letošnja prejemnica nagrade Ita Rina za življenjsko delo Foto: SFC/Silvia Zeitlinger

Festival sestavljajo tekmovalni program, v katerem se bo devet celovečernih filmov potegovalo za nagrado zlato jabolko, strokovni program, v okviru katerega bodo potekale okrogle mize, mojstrski tečaji in delavnice, ter spremljevalni program z revijo nagrajenih celovečernih filmov, slovenskih plesnih filmov in študentskih igranih filmov ter z družabnimi dogodki.

V tekmovalnem programu je devet celovečernih filmov sodobne svetovne filmske produkcije zadnjih dveh sezon, ki izstopajo po presežkih igralcev. Izbrala jih je tričlanska selektorska ekipa, ki jo sestavljajo zgodovinarka in sociologinja Ana Šturm, kulturologinja in filmska kritičarka Veronika Zakonjšek ter gledališki in filmski igralec Petja Labović.

Ob sklepu bodo podelili zlata jabolka
Prejemnike zlatih jabolk, ki jih bodo podelili na zaključni slovesnosti 19. junija, pa bo izbrala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo italijanska igralka Valentina Carnelutti in slovenska igralca Marijana Brecelj ter Sebastian Cavazza.

Osrednja tema letošnjega strokovnega programa bodo intimni prizori na filmu. Ita O'Brien bo izvedla mojstrski tečaj in delavnico na to temo, na okrogli mizi pa bo spregovoril tudi britanski filmski režiser Bill Anderson, ki je pripravil konkretne smernice za pripravo in izvedbo intimnih prizorov.

Festival v Kranj privabil več kot 20 igralcev iz regije. Foto: Krafft
Festival v Kranj privabil več kot 20 igralcev iz regije. Foto: Krafft

Festival bo namenjen tudi druženju in mreženju. Po besedah direktorice Slovenskega filmskega centra Nataše Bučar želijo v okviru festivala ustvariti platformo, ki bo "našim igralcem dala možnost, da se spoznajo s tujimi igralskimi agenti in večjimi režiserskimi imeni".

Zato bo na festivalu prvič potekal nov mednarodni program za spodbujanje povezovanja filmskih in avdiovizualnih igralcev v regiji in povečanje njihove prisotnosti v evropski filmski industriji ReActing as a Star. V Kranj bo prišlo več kot 20 igralcev iz te regije, hkrati pa tudi nekateri znani evropski režiserji in igralski agenti.

V Kranju igralski filmski festival Krafft