S predlaganim davčnim dobropisom bi si lahko filmski ustvarjalci povrnili do 27 odstotkov sredstev, vloženih v filme, TV-serije in glasbene videe, katerih produkcija znaša vsaj 50.000 dolarjev. Program bo upravljal Urad za razvoj Zahodne Virginije.

Foto: EPA
Foto: EPA

Razvojnemu uradu naj bi bilo dovoljeno dodeliti do desetih milijonov dolarjev davčnih dobropisov vsako proračunsko leto, ki se začne julija, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Podelijo lahko tudi več olajšav za vse celovečerne filme, ki bodo imeli v naslovu zapisano Zahodna Virginija ali če je tema filma "jasno opredeljena v navezavi na Zahodno Virginijo".

Zavrnejo lahko filme z "opolzkimi" tematikami
Urad bo imel diskrecijsko pravico zavrniti olajšave za projekte, ki prikazujejo državo z negativno konotacijo. Urad lahko tudi zavrne projekte, ki vsebujejo "opolzko" ali spolno eksplicitno gradivo.

Demokratska delegatka Kayla Young je dejala, da so prebivalci te države znova in znova videli le filmske ustvarjalce, ki prihajajo snemat v državo in jo poskušajo prikazati negativno. Republikanski delegat Daniel Linville se je strinjal, piše AP. "Mislim, da bi bilo koristno za ljudi, da zgodbe o Zahodni Virginiji pripovedujejo v pozitivni luči, to je nekaj, pri čemer ne smemo več zaostajati," je dejal.

Zahodna Virginija je nekoč že uvedla olajšave za filme, vendar so to ukinili leta 2018, potem ko je revizijsko poročilo ocenilo, da ta spodbuda prinaša le "minimalni gospodarski učinek".

Delegatka Dianna Graves, glavna zagovornica zakona, je dejala, da je prav, da država izbriše nekdanji program, ker je imel veliko težav. "Dogajala se je dejanska goljufija," je dejala. "Ko sem izvedela za revizijske postopke, ki so bili zasnovani za ta zakon, so bili nekateri med njimi najslabši, kar sem jih kdaj videla."

Olajšave bodo ukinili, če se izkažejo za neuspešne
Poudarila je tudi, da je devet mesecev zapolnjevala vrzeli na sestankih z revizorjem in drugimi, ki so pisali zakon na novo. Poleg tega je dejala, da je zakonu dodala določbo o časovni omejitvi, ki zakonodajalcem omogoča, da sčasoma ponovno ocenijo program in ga prekinejo, če se izkaže za neuspešnega.

Po njenih besedah je čas, da Zahodna Virginija preneha izgubljati priložnosti. Vse države, ki mejijo na Zahodno Virginijo, imajo filmske davčne dobropise, pravi. "Ko pogledaš zemljevid, je kot morje filmskih davčnih olajšav in črna luknja je, kjer je Zahodna Virginija," je dejala.