Pohvala Tarcisia Bertoneja je razbila strahove, da film Vatikanu ne bo všeč. Foto: Reuters
Pohvala Tarcisia Bertoneja je razbila strahove, da film Vatikanu ne bo všeč. Foto: Reuters
Prizor iz filma The Nativity Story
Igralka Keisha Castle - Hughes je zares grešila proti zapovedim katoliške cerkve, vlogo Marije pa je vendar dobro odigrala.

Vatikanski državni sekretar Tarcisio Bertone, ki ga imenujejo tudi drugi najmočnejši mož v Vatikanu, je namreč film o rojstvu Jezusa Kristusa zelo pohvalil. Režiserki Catherine Hardwicke in scenaristu Miku Richu je po mennju Bertoneja uspelo dogodek, ki je v veliki meri definiral zgodovino Evrope, prikazati zelo realistično, obenem pa je filmarjem uspelo na film prenesti tudi skrivnostnost, ki obdaja Jezusovo rojstvo. Poleg tega film izkazuje spoštovanje do rojstva preroka krščanske vere in kot tak ne nasprotuje cerkvenim dogmam.

Kdaj bo mnenje podal še papež?
Premiere v dvorani papeža Pavla VI. se je sicer udeležilo 7.000 ljudi. Med njimi je bila tudi množica visokih predstavnikov katoliške cerkve. Predviden je bil tudi obisk papeža Benedikta XVI., ki pa se je ogledu filma izognil zaradi skorajšnjega odhoda na delovno pot v Turčijo. Uradni Vatikan je sporočil, da je papež star skoraj 80 let in da je zato treba razumeti, da se mora pred napornim obiskom Turčije dobro spočiti. Benediktovo odločitev, da se ne bo udeležil premiere filma The Nativity Story so namreč mediji hitro povezali z novico, da je glavna igralka v filmu komaj 16-letna Keisha Castle - Hughes v "blaženem stanju". Ker mladoletna igralka, ki je zaslovela v filmu Legenda o jezdecu kitov, ni poročena, bi lahko papežova odpoved obisku premiere pomenila tudi simbolno nestrinjanje z igralkinim lahkomiselnim ravnanjem.

New Line Cinema tokrat ne sanja o bajnem zaslužku
Film The Nativity Story na spored kinematografov prihaja šele 1. decembra. Nova produkcija studia New Line Cinema pa skoraj zagotovo ne bo sledila velikim uspehom nekaterih spektaklov, ki jih je zadnja leta ustvaril New Line (med njimi je seveda tudi trilogija Gospodar prstanov). Čeprav je Baritone film pohvalil kot odličen portret mukotrpnega potovanja noseče Marije in njenega moža Jožefa iz Nazareta v Betlehem, je zelo malo verjetno, da bo film pritegnil res številne gledalce. Film, ki so ga snemali v južni Italiji in Maroku, je namreč zelo preprost. V središču je tako zares le zgodba, in ne spektakel. Tako je film The Nativity Story pravzaprav antiteza bombastičnemu slogu, ki ga je prikazal film Kristusov pasijon režiserja Mela Gibsona.