Tematiki preseljevanja in tujstva sta rdeča nit Vojnovićeve tako literarne kot tudi filmske kariere; zvest jima ostaja tudi pri prvem filmskem projektu, ki ga ni posnel po lastni scenaristični predlogi. Foto: Arsmedia
Tematiki preseljevanja in tujstva sta rdeča nit Vojnovićeve tako literarne kot tudi filmske kariere; zvest jima ostaja tudi pri prvem filmskem projektu, ki ga ni posnel po lastni scenaristični predlogi. Foto: Arsmedia

Film, ki je slovensko premiero doživel leta 2021 v Cankarjevem domu, bo na ogled v Cinema Orion v Bologni, od 24. aprila dalje pa tudi na italijanski spletni platformi uam.tv, so zapisali v Slovenskem filmskem centru (SFC).

Scenarij za svoj tretji celovečerni igrani film po Piran – Pirano in Čefurji raus! je Goran Vojnović spisal skupaj s Tommasom Santijem, ki se bo premierne projekcije v Cinema Orion tudi udeležil.

Osebna drama protagonistov, prijateljev Lea in Vučka
V trilerju se v navezavi na begunsko tematiko odvija osebna drama protagonistov, prijateljev Lea in Vučka; oba sta priseljenca, ki že vrsto let živita v Sloveniji.

Sorodna novica Nekoč so bili ljudje, novi Vojnovićev film

V filmu Italijan Leo (Francesco Borchi) v Sloveniji vztraja zaradi nekdanje žene Tanje (Maruša Majer) in sina Luka; s sodelavcem in prijateljem Vučkom (Moamer Kasumović), Bosancem, ki je kot otrok pred vojno pribežal v Slovenijo, vodita manjšo restavracijo in lokal. Ko jima banka odkloni posojilo za obnovo, sta prisiljena denar poiskati drugače: z lokalnim kriminalcem Giannijem se dogovorita, da bosta ukradla njegov tovornjak in mu tako pomagala do izplačila zavarovalnice. A namesto Giannijevega tovornjaka ukradeta tovornjak, ki je tihotapil begunce.

"Begunec Vučko in migrant Leo tako nehote postaneta krojilca usode podobno nesrečnih ljudi. Da bi rešila svoje finančne težave, se jih odločita prodati. In če se sprva še zdi, da jima za begunce ni vseeno, je iz dneva v dan v Leu in Vučku vse manj človeškega," so povzeli v produkcijski hiši Arsmedia.

V filmu igrajo Francesco Borchi, Moamer Kasumović, Maruša Majer, Emir Hadžihafizbegović, Boris Cavazza, Jasna Žalica, Vlado Novak, Gregor Bakovič, Ninni Bruschetta, Giannluca Gobbi in drugi.

Ohranjam vero v človeka. Če bi presodil, da nam ni več pomoči, potem verjetno tudi nima smisla snemati filmov.

Goran Vojnović

"Nekoč so bili ljudje je film, ki ga najraje ne bi gledali. Iz preprostega razloga: ker je v njem toliko bolečine, trpljenja, stiske v življenju ljudi, podobnih vam, da boste rekli "preveč je". Toda Vojnović ni želel posneti pravljice za lahko noč ali komercialnega kiča za konec tedna. Ne, Vojnović je posnel film, ki pokaže, kako slaba odločitev vodi v še slabšo, kako vsak korak v napačno smer oži svet in možnosti za dostojno preživetje," je v filmski recenziji zapisal Marko Golja.

Producent filma je Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia. Pri filmu so sodelovali direktor fotografije Miloš Srdić, skladateljica glasbe Tamara Obrovac, scenograf Marco Juratovec, montažer Ivor Ivezić, kostumografka Jelena Proković, oblikovalka maske Anja Godina, snemalec zvoka Igor Iskra, oblikovalca zvoka Julij Zornik, direktorica filma Amela Ikovic.