Vse, kar se bo poleti v kulturi dogajalo, bo mogoče videti v poletni oddaji Kultura. Začenši z nocojšnjo premierno oddajo v daljši obliki bodo vse do 20. avgusta od ponedeljka do petka ustvarjali televizijsko kulturno dogajališče.

Utrinek z Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Foto: Tina Babič/Boris Voglar
Utrinek z Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Foto: Tina Babič/Boris Voglar

Tudi ves čas epidemije, ko kulturnih dogodkov v živo ni bilo, v času karantene in ustavljenega javnega življenja, so brez prekinitev pripravljali oddaje. Med drugim so predstavljali "posamezne umetnice in umetnike v rubriki Koronaselfi, spremljali kulturno politiko in razstave, ki so zaradi epidemije potekale brez odprtij. Zdaj, ko so kulturni dogodki lahko realizirani, bomo tam, kjer se bo kar koli dogajalo," poudarja Zemira Alajbegović Pečovnik, urednica oddaje in uredništva oddaj o kulturi.

Prek poletne Kulture bo mogoče spremljati domače dogajanje in tudi večje kulturne prireditve v tujini. V juniju se je Zemira Alajbegović Pečovnik za Kulturo že oglasila s poročanjem z avstrijskega filmskega festivala Diagonale, prihodnji torek pa se odpravlja v Cannes, kjer bo za gledalke in gledalce Kulture predstavljala dogajanje na canskem filmskem festivalu. Ob tem poudarja, da pravzaprav ne moremo vedeti vnaprej, kateri od posameznih dogodkov in festivalov bo na koncu res potekal, saj je še vedno veliko odpovedi v zadnjem hipu. "Upamo, da bo Cannes zares potekal, tam pa bomo v primerjavi s siceršnjimi edicijami predvsem Evropejci, ki lahko tja pridemo."

Sorodna novica "Naučiti se bomo morali sporazumevati s pogledi"

Poletna Kultura bo skoraj enkrat daljša, termin pa bo imela kakor tudi sicer po Odmevih. Časovno se bodo prilagajali Olimpijskim igram, v tem času bo na sporedu pozneje, v avgustovskem času, ko bodo Odmevi malenkost krajši, pa bo na sporedu malce prej.

Že nocoj bodo predstavili Ljubljana Street Art Festival, filmski festival azijskega filma v Vidmu v Italiji, spremljali začetek obnove Forma Vive pred septembrsko 60. obletnico najstarejšega kiparskega simpozija pri nas in odprtje Majskega salona v Kopru ter se v nekrologu poslovili od Josipa Ostija.

V prihodnjih oddajah bodo med drugim spremljali prvi festival delavskega filma Kamerat v Hrastniku, Festival Ljubljana, Poletne večere v Klubu CD-ja, Art Stays na Ptuju, Jazz Cerkno, Puljski filmski festival, Jazz festival Ljubljana in vrsto drugih. Mateja Valentinčič se bo med drugim oglasila z Grossmanovega festivala fantastičnega filma in vina, motovunskega filmskega festivala in sarajevskega filmskega festivala.

Foto: Motovun Film Festival
Foto: Motovun Film Festival

Gregor Bauman bo pripravil prispevke z glasbenih dogodkov, med katerimi bodo koncerti ameriške džezovske pevke Dee Dee Bridgewater v Gradežu, Alexandra Balanescuja v Ljubljani, Chrisa Eckmana v okviru dogodka Mala terasa sredi Ljubljane, dogajanje na festivalu Druga godba in julijsko koncertno dogajanje v Gali Hali na Metelkovi.

Poletno Kulturo, ki nastaja v Uredništvu oddaj o kulturi, bodo pet dni tedensko urejale in vodile voditeljice in redaktorice Nina Jerman, Andreja Kočar, Teja Kunst, Mateja Valentinčič in Melita Kontrec, ki jim bodo s prispevki pomagali novinarke in novinarji kulturno-umetniškega in razvedrilnega programa TV Slovenija s kolegi iz dopisništev.


Spodaj najdete misli o poletju, kot ga doživljajo voditeljice poletne Kulture skozi knjige, filme in glasbo.

Nina Jerman

Prva knjiga, ki jo bom prebrala v času dopusta: to bo knjiga, ki še ni izšla - prevod je namreč pred izidom. Gre za Moč misli italijanskega filozofa Giorgia Agambena, ker se njegova misel vztrajno vrti okoli enega samega središča, moči misli oziroma okrog človeka kot essere di potenza – bitja moči in sile. Zakaj? Ker gre za enega najizvirnejših italijanskih mislecev, predvsem pa, ker ne verjamem v plažno literaturo.
Sicer poleti rada prebiram poezijo, najraje mojstrske verze Milana Jesiha. Njegovi "Soneti" ali "Soneti drugi" so idealno počitniško branje, tako da se veselim kakšne nove zbirke, ki jo ima v načrtu.

Film, ki naj mu bo čim bolj podobno letošnje poletje: Pot v raj Blaža Završnika.

Poletno kulturno življenje bodo letos zaznamovale: najrazličnejše prireditve, predvsem na prostem, ki bodo postepidemično nastopile v triumfalnem tonu, ki ga nihče ne bo mogel preslišati.

Melita Kontrec

Glasba, ki bo spremljala moje letošnje poletje: Različne zvrsti, ki jih prinašajo poletni festivali na ulicah mestnih središč

Prva knjiga, ki jo bom prebrala v času dopusta:
Irena Svetek: Rdeča kapica, Erica Johnson Debeljak: Devica, kraljica, vdova, prasica

Kateremu filmu naj bo čim bolj podobno letošnje poletje: Federico Fellini: Rim

Mateja Valentinčič

Poletno kulturno življenje bo letos najbolj zaznamovalo: film … Grossmann, Motovun, Sarajevo.

Literarni žanr, ki ga najraje prebiram v času poletja: ne žanr, bolj knjige, do katerih imam dolg čez leto… sicer pa klasika.

Glasba, ki bo spremljala moje letošnje poletje: džez, klasika, disco.

Prva knjiga, ki jo bom prebrala v času dopusta: Hanif Kureishi: Ničla za začetek, potem se pa lotim biografije Dostojevskega.

Kateremu filmu naj bo čim bolj podobno letošnje poletje: Bilo je nekoč…v Hollywoodu.

Teja Kunst

Poletno kulturno življenje bo letos najbolj zaznamovalo: Po moje prav vrnitev življenja, občutek imam namreč, da trenutno ljudje uživajo v druženju in jim ni toliko pomembno kakšen kulturni dogodek obiščejo, samo da ga.

Literarni žanr, ki ga najraje prebiram v času poletja: Zmeraj se potrudim prebrati vsaj nekaj nominirancev za kresnika in seveda zmagovalca. Čaka me še tudi Đorđič se vrača Gorana Vojnoviča.