V igri za zlatega in srebrne medvede, ki jih bodo podelili 24. februarja, je v glavnem tekmovalnem programu letošnjega berlinskega filmskega festivala 20 filmov.

"Na letošnji izbor smo še posebej ponosni, saj združuje že uveljavljene filmske ustvarjalce z močnimi novimi glasovi v neodvisnem filmu. Pomemben vidik je raznolikost zgodb in ljudi, ki jih pripovedujejo. Skoraj še razburljivejše pa je slogovno bogastvo, ki kaže na daljnosežne možnosti različnih filmskih jezikov," so v sporočilu za javnost navedli besede umetniškega direktorja festivala Carla Chatriana. Foto: EPA

Uvodni film Small Things Like These, ki je tudi v tekmovalnem programu, je ekranizacija istoimenskega zgodovinskega romana večkrat nagrajene irske pisateljice Claire Keegan. Zgodba je umeščena v predbožični čas leta 1985 na Irskem, sledi pa trgovcu s kurjavo, očetu petih deklet, ki se sooči z zlom tako imenovanih "magdalenskih pralnic" za obzidjem samostana, ki ga vodi sestra Mary (Emily Watson). Isto temo je predtem obravnaval že film Sestre magdalenke iz leta 2002.

V glavni vlogi nastopa Cillian Murphy, ki je po naslovni vlogi v Oppenheimerju spet upodobil človeka pred težko etično-moralno dilemo. Poanta romana je razmislek o tem, kdaj je čas za ukrepanje, četudi sta pasivnost in odvračanje pogleda neskončno preprostejša.

Bill (Cillian Murphy) med dostavami premoga ugotovi, da je bližnji samostan v resnici kruta ustanova, v kateri so zaprte
Bill (Cillian Murphy) med dostavami premoga ugotovi, da je bližnji samostan v resnici kruta ustanova, v kateri so zaprte "padle ženske in dekleta". Foto: Berlinale

Med 20 filmi v tekmovalnem programu sta po dva prvenca in dva dokumentarna filma. Zastopane so produkcije iz 30 držav, 19 filmov bo v Berlinu doživelo svetovno premiero.

O dobitnikih nagrad bo odločila žirija, ki ji letos predseduje mehiško-kenijska igralka Lupita Nyong'o. Člani žirije so še ameriški režiser in igralec Brady Corbet, režiserka, producentka, scenaristka in igralka iz Hongkonga Ann Hui, nemški in španski režiser, Christian Petzold in Albert Serra, italijanska igralka Jasmine Trinca in ukrajinska pisateljica Oksana Zabužko, ki smo jo lani gostili tudi v Ljubljani.

Častnega zlatega medveda za življenjsko delo bo letos prejel ameriški režiser, producent in scenarist Martin Scorsese.

Lupita Nyong'o je po prihodu v Berlin že pozdravila zbrano novinarsko srenjo. Foto: EPA
Lupita Nyong'o je po prihodu v Berlin že pozdravila zbrano novinarsko srenjo. Foto: EPA
Sorodna novica Berlinale po plazu kritik odpovedal vabilo skrajno desničarskim politikom

Omahovanje med politično nevtralnostjo in jasnimi stališči
Berlinale, ki na vso moč promovira svojo odprtost, inkluzivnost, strpnost in zeleno naravnanost, se je letos znašel na udaru gibanja Strike Germany. Ta poziva k bojkotu vseh nemških kulturnih institucij, ki ne odobravajo podpore Palestini. Berlinale se je v javnosti oglašal s ponekod nejasnimi sporočili, da v umetniških delih ne dopuščajo protijudovskih teženj, kar je vsak razumel po svoje.

Sledila so vabila na odprtje festivala visokim funkcionarjem skrajnodesničarske stranke AfD, kar je ponovno razbesnelo filmsko in širšo srenjo. Vodstvo festivala se je branilo, da so vabila po protokolu poslali vsem poslancem in poslankam parlamenta, a da upajo, da se pri AfD-ju na povabilo ne bodo odzvali. To je še okrepilo ogorčenje na drugi strani. Na koncu so z Berlinala sporočili, da vabilo sporni stranki preprosto preklicujejo.

Sorodna novica Berlinale razkriva tekmovalni program: novi filmi Oliviera Assayasa, Bruna Dumonta in Mati Diop

Kaj vse se bo med festivalom dogajalo zaradi vojne na Bližnjem vzhodu, ni mogoče napovedati, jasno pa je, da skoraj monolitna podpora nemške politike Izraelu ne bo minila brez odziva. Lani je bila v središču Ukrajina – predsednik Volodimir Zelenski je ob slavospevu Seana Penna zbrane nagovoril na slovesnosti ob odprtju festivala ter požel soglasno podporo – letos pa bo vse bolj napeto.

Še vedno relevanten festival na filmskem koledarju
Burnim časom navkljub ostajajo nekatere stvari na Berlinalu nespremenjene. Pred glavno festivalsko dvorano Berlinale Palast bo noč in dan odmevala vznesena glasba, po rdeči preprogi se bodo sprehajali ustvarjalci in ustvarjalke filmov, prišle bodo nekatere zvezde, letos, denimo, prejemnik zlatega medveda za življenjsko delo Martin Scorsese, Rooney Mara, Adam Sandler, Kristen Stewart, Gael Garcia Bernal, Isabelle Huppert, Carey Mulligan in Cillian Murphy, in se v posebnem predelu fotografirale z oboževalci in oboževalkami.

Vse bo spet zelo ekološko, novinarski ceh je zaprošen, da s seboj nosi lastno skodelico za brezplačno kavo, tudi letos ne bo na voljo kravjega mleka. Vsi naj bodo med seboj strpni in spoštljivi ter naj slavijo sedmo umetnost, odmik od predpisanega bontona pa lahko prizadeti nemudoma prijavijo pristojni službi.

Projekcija Burgerjevega filma Opazovanje bo v soboto v dvorani Parliament Studio. Film ima prodajnega agenta Slingshot Films, ki bo projekcijo namenil predvsem filmskim kupcem. Foto: LIFFe
Projekcija Burgerjevega filma Opazovanje bo v soboto v dvorani Parliament Studio. Film ima prodajnega agenta Slingshot Films, ki bo projekcijo namenil predvsem filmskim kupcem. Foto: LIFFe

Kaj pa Slovenci v Berlinu?
V sklopu festivala tudi letos poteka filmska tržnica – prva pomembna filmska tržnica v vsakem koledarskem letu. V soboto bo na tržnici Berlinala na sporedu projekcija slovenskega filma Opazovanje režiserja Janeza Burgerja.

Na srečanjih na tržnici pa so letos v središču pozornosti slovenski filmi, ki so trenutno v poprodukciji. To so štirje celovečerni prvenci: Fantasy režiserke Kukle, Little Trouble Girls režiserke Urške Djukić, Ida, ki je pela tako grdo, da so še mrtvi vstali od mrtvih in zapeli z njo režiserke Ester Ivakić in To je rop! režiserja Gregorja Andolška. Tu sta še filma Izgubljeni sin režiserja Darka Štanteta in Vse, kar je narobe s tabo režiserke Urše Menart ter filmi za otroke in mladino: Blok 5 režiserja Klemna Dvornika, Čao Bela režiserja Janija Severja in Tartinijev ključ režiserja Vincija Vogua Anžlovarja.

Ob tej priložnosti je Slovenski filmski center pripravil tudi novi spletni filmski vodnik za 2024.

Programski vodja Mestnega kina Domžale Jure Matičič je na letošnjem Berlinalu član žirije Europa Cinemas, ki bo podelila nagrado evropskega združenja kinematografov enemu od osmih evropskih filmov v sekciji Panorama.