Foto:
Foto:

Za prestižni kipec naj bi se sicer potegovala tudi dokumentarec Michaela Moora Fahrenheit 9/11 in risani film The Incredibles. Francoski film A Very Long Engagement in španski Dnevnik motorista pa sta zdaj najbolj vroča filma na stavnici za oskarje. Večino od 5.600 članov filmske akademije, ki bodo izbirali zmagovalce, je zelo očaral nizkoproračunski film Sideways.

V boju tudi tri biografije
Tekma za prestižne filmske nagrade se je sicer šele dobro začela, prvi namig na možne dobitnike oskarjev pa bo prav gotovo podelitev zlatih globusov prvega decembra. Med filmi, ki bodo tekmovali za oskarje, so tudi tri biografije, ki se trenutno vrtijo v ameriških kinematografih, in sicer Kinsey o znanemu seksologu Alfredu Kinseyju, Finding Neverland o pisatelju Petra Pana J. M. Barrieju in Ray, v katerem Jamie Foxx upodablja legendarnega Raya Charlesa.

Najboljši bo ...
Studio DreamWorks se trudi vzbuditi navdušenje nad filmom Stranski učinki. Tom Cruise, ki igra glavno vlogo, bo najverjetneje v igri za najboljšo moško vlogo. Za oskarja v tej kategoriji se bo potegoval tudi španski igralec Javier Bardem za vlogo v z beneškim levom nagrajenim Mar adentro ter Don Cheadle za vlogo v filmu o genocidu v Ruandi Hotel Rwanda.

Veliko se govori tudi o filmih, ki bodo na platna ameriških kinematografov prišli prihodnji mesec. Gre za ep o Howardu Hughesu z Leonardom DiCapriom v glavni vlogi, muzikal The Phantom of the Opera, film Mika Nicholsa Closer, A Love Song for Bobby Long z Johnom Travolto in Scarlett Johansson ter Million Dollar Baby s Hilary Swank in Clintom Eastwoodom.