"Nihče se ne zaje**va s Jesusom," smo bili podučeni v Velikem Lebowskem. Foto:
Ljubitelji filma se vsako leto zbirajo na Lebowski Festu; letos je na njem igral tudi Jeff Bridges s svojo glasbeno skupino ... The Abiders. Foto: Reuters

Ameriški igralec (in zdaj tudi režiser) je imel v črni komediji bratov Coen, ki se je vrtela okrog nezaposlene losangeleške zgube, znane kot Frajer, The Dude (Jeff Bridges), sicer le stransko vlogo. A čeprav je bil Jesus v resnici zelo obroben lik - latinskoameriški tekmec Lebowskega na stezi za bovling -, je med ljubitelji filma prava ikona: nešteto vijoličastih oprav, kakršne je nosila njegova ekipa, je mogoče videti tudi na vsakoletnem Lebowski festu, ki ga organizirajo vsakokrat v drugem kraju.

Turturro je svojo skrito ambicijo za nov film z oboževalci delil na tečaju, ki ga na Siciliji vodi v okviru filmskega festivala v Taormini. "Če mi bo uspelo dobiti potrebno dovoljenje, bi se rad vrnil v to vlogo," je razglasil na vsesplošno navdušenje zbrane množice.

57-letni igralec je sicer svoje zanimanje za vlogo izrazil tudi že kdaj prej (leta 2011 je na neki okrogli mizi na glas razmišljal, da si Jesusa v nadaljevanju predstavlja kot voznika avtobusa), a zdaj je govor o dejanskem t. i. "spin-off" filmu, ki bi lahko v produkcijsko fazo stopil leta 2015. V izvirniku so poleg Turturra in Bridgesa nastopili še John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi in pokojni Philip Seymour Hoffman.

Veliki Lebowski v letu izida v kinodvoranah ni zaslužil veliko, je pa sčasoma prerastel v mit (velja celo za "prvi kultni film dobe svetovnega spleta"). Revija Entertainment Weekly ga je uvrstila med najduhovitejše filme zadnjih 25 let. Celo Bridges sam je predlani v intervjuju za Rolling Stone priznal, da je to eden izmed redkih filmov, v katerih nastopa, pa jih kljub temu gleda: "Veste, redko gledam svoje filme, če jih vrtijo po televiziji, ampak ko se pojavi Lebowski, si rečem: 'Oh, bom počakal samo do tam, kjer Turturro poliže kroglo, in potem prestavil naprej. Isti občutek dobim, ko predvajajo Botra, takoj te potegne noter."

Seveda pa je ideja še zelo daleč od dejanske uresničitve: brata Coen sta se kljub večnim zahtevam oboževalcev do zdaj upirala snemanju kakršnega koli nadaljevanja svoje klasike. Res pa je, da sta pred kratkim dovolila snemanje televizijske različice Farga - morda bi tudi tukaj kot režiser lahko vskočil kdo drug, denimo Turturro, ki je letos režiral melanholično komedijo Sivolasi žigolo.