Pohod iz mesta Selma v Alabami v državno prestolnico Montgomery je bil med velikimi zmagami Martina Luthra Kinga mlajšega. Drama Selma popisuje vse dogodke, ki so vodili do njegove monumentalne geste. Foto: IMDb
Pohod iz mesta Selma v Alabami v državno prestolnico Montgomery je bil med velikimi zmagami Martina Luthra Kinga mlajšega. Drama Selma popisuje vse dogodke, ki so vodili do njegove monumentalne geste. Foto: IMDb

David Oleyowo se spominja, da je člane Akademije filmskih znanosti in umetnosti še leta 2015 "zmotilo", da so se vidni člani igralske zasedbe Selme izpostavili in javno kritizirali smrt temnopoltega Američana v rokah policije.

Sorodna novica Zadnji pohod: ob filmu Selma

"Kako si drznejo?"
"Spomnim se, da smo na premieri Selme iz protesta nosili majice z napisom I Can't Breathe (ne morem dihati)
", je Oyelowo povedal prejšnji teden, ko se je udeležil virtualne okrogle mize o rasizmu v organizaciji revije Screen Daily. S tem so javnost opozarjali na smrt Erica Garnerja, ki ga je policist julija 2014 usmrtil s prijemom davljenja. Premiera se je dogajala približno pol leta pozneje.

"Člani Akademije so klicarili studio in naše producente ter se pritoževali: 'Kako si drznejo? Zakaj mešajo D-R-E-K?' in pa 'Ne bomo glasovali za njihov film, ker mislimo, da niso v položaju za take geste,'" se spominja britanski igralec.

Oskar je tradicionalno prileten, star možak
Čeprav je bila drama Selma pri odštevanju do oskarjevskih nominacij pogosto omenjana, na koncu nominacije nista dobila niti Oyelowo niti režiserka Ava DuVernay. To je bil tudi eden od vzgibov za zagon kampanje #OscarsSoWhite, ki je zahtevala večjo raznolikost in vključevanje v Hollywoodu. Selma je tisto leto dobila samo dva nominaciji in na koncu oskarja za najboljšo izvirno pesem.

"Zakulisni dogodki so bili delen razlog, zakaj ta film ni dobil vsega, kar so ljudje pričakovali, da bo dobil, in to je bilo povod za kampanjo #OscarsSoWhite," je še dodal igralec. "Izkoristili so svojo privilegiranost, da so odrekli priznanje filmu na podlagi lastnih vrednot."

Ko je Screen Daily objavil tvit z Davidovim razkritjem, je bila Ava DuVernay kratkobesedna, a jasna. "Resnična zgodba," je pripisala.

Z medlo in nedoločno podporo se je oglasila tudi Akademija: "Ava & David, slišimo vaju. Nesprejemljivo. Zavezani smo napredku."