V kinih bo po napovedih na sporedu le en dan ‒ 10. aprila letos.

Gilliamu je po več neuspelih poskusih, med katerimi sta umrla kar dva predvidena igralca (Jean Rochefort in John Hurt), leta 2016 vendarle uspelo posneti film, v katerem zdaj igrajo Jonathan Pryce, Adam Driver, Stellan Skarsgård in Olga Kurylenko. Foto: Filmski festival Cannes

Komično pustolovščino, ohlapno zasnovano po romanu Miguela de Cervantesa, v kateri sta zaigrala Adam Driver in Jonathan Pryce, je Gilliam začel pripravljati že leta 1989, zatem pa se je večkrat spoprijemal s težavami pri financiranju, zaradi česar je film postal razvpit, še preden je bil dokončan. Njegova zgodovina nastajanja je bila leta 2002 posneta celo v dokumentarcu Lost in La Mancha.

"Liki, kakršen je Don Kihot, so kredibilnejši kot ducat superherojev na kupu"

En sam datum predvajanja v ZDA je zdaj po poročanju portala le še dodatek k njegovemu mitskemu statusu. Ali bo sprejet v nadaljnjo distribucijo, še ni znano. Lani je sicer Amazon odstopil od dogovora o distribuciji v ZDA zaradi pravnih sporov nekdanjih producentov.

Film je premiero doživel maja lani. Sočasno so ga predvajali kot sklepni film festivala v Cannesu in v francoskih kinematografih. Od tedaj si režiser prizadeva za distribucijo po svetu.

Doslej so ga prikazali v nekaterih državah, med drugim v Belgiji, Španiji in na Portugalskem.