Filma bo najverjetneje režiral Justin Lin, ki je za franšizo prispeval že tretji, četrti, peti, šesti in deveti del.

Foto: IMDb
Foto: IMDb
Sorodna novica Filmska recenzija: Hitri in drzni 8

A pozor – napoved ne pomeni nujno, da nikoli več ne bomo mogli stopiti v svet Hitrih in drznih. Končala se bo samo pripovedna rdeča nit, v kateri spremljamo Vina Diesla v vlogi Dominica Toretta in njegovo četico navdušencev nad hitrostjo, ki imajo za volanom neredko lastnosti superjunakov. Studio Universal trenutno razvija ideje za t. i. spin-off projekte, torej filme, ki bodo v ospredje postavili katerega od dosedanjih stranskih likov.

Filmi, ki jih snemajo predvsem za tujino
Prvi tovrstni projekt se je že izkazal za uspešnico. Hitri in drzni: Hobbs in Shaw (2019), kjer sta v glavnih vlogah nastopila Dwayne Johnson in Jason Statham, je v svetovnem merilu zaslužil 759 milijonov dolarjev. (Od tega je film samo dobrih 170 milijonov zaslužil v ZDA in Kanadi, kar pomeni, da je za to franšizo svetovno tržišče ključnega pomena.)

Sorodna novica Hitri in drzni 7 - Paulu Walkerju v spomin

Najdonosnejši del sage je bil doslej Hitri in drzni 7 (2015), ki je samo zunaj ZDA zaslužil več kot milijardo dolarjev, samo na Kitajskem (391 milijonov dolarjev) pa več kot v domovini (353 milijonov dolarjev).

Tudi F9 naletel na koronski zastoj
Najnovejši film v franšizi, že zelo generično naslovljeni F9, bi moral v kinematografe pridrveti v prvi polovici tega leta, a je studio Universal premiero (za zdaj) prestavil na maj 2021. V F9 se pred kamero vračajo stari znanci franšize - Michelle Rodriguez, Ludacris in Tyrese Gibson, pa tudi več takih, ki so imeli v prejšnjih delih res minimalne vloge, na primer Jordana Brewster, Lucas Black, Helen Mirren, Charlize Theron in Sung Kang. Čisto svež dodatek k ekipi je John Cena v vlogi osrednjega antagonista (in Domovega mlajšega brata). Epizodni vlogici imata menda celo raperja Cardi B in Ozuna.

Franšiza je zgodovino pisala, ko so morali po nenadni smrti Paula Walkerja njegovo vlogo dokončati s pomočjo posebnih učinkov, arhivskih posnetkov in in pokojnikovih dveh bratov. Foto: Reuters
Franšiza je zgodovino pisala, ko so morali po nenadni smrti Paula Walkerja njegovo vlogo dokončati s pomočjo posebnih učinkov, arhivskih posnetkov in in pokojnikovih dveh bratov. Foto: Reuters

Kakšna bo dediščina Hitrih in drznih?
Na franšizo marsikdo gleda zviška, premalokrat pa se poudarja eden njenih največjih dosežkov v industriji. Saga, ki se je leta 2001 začela z zgodbo o tem, kako se policist pod krinko (danes že pokojni Paul Walker) infiltrira v kriminalno tolpo pod vodstvom Doma (Vin Diesel), se je že s prvim delom izkazala za presenetljivo uspešnico. Ta šopek filmov ima eno najbolj etnično in rasno raznolikih igralskih zasedb v Hollywoodu, še posebej, če gledamo visokoproračunske franšize. Hitri in drzni tako zasedbo imeli že nekaj časa, preden sta studia Warner in Disney začela zavestno širiti svoj repertoar onkraj nabora zgolj standardnih belskih junakov.

Tudi režiserji filmov so bili odklon od hollywoodske norme belskih moških na vodilnih položajih: sodelovali so, denimo, pokojni John Singelton (Prehitri in predrzni, 2003), James Wan (Hitri in drzni 7, 2015) in F. Gary Gray (Hitri in drzni 8, 2017). Franšiza je bila torej dokaz, da raznolika zastopanost ni niti nedosegljiva ali pa smrt za zaslužek v kinodvoranah.