Bafta za vzhajajočo zvezdo je eden izmed kipcev, ki jih vsako leto podelijo na slavnostni ceremoniji v Londonu – od drugih baft se razlikuje le po tem, da končnega zmagovalca med petimi nominiranci po izboru Akademije določi glas ljudstva (kar pomeni, da se sreča večkrat nasmehne britanskim igralkam in igralcem). Nagrado podelijo za izjemne dosežke novih, šele prihajajočih igralcev.

Med nagrajenci zadnjih let so denimo protagonist grozljivke Zbeži! Daniel Kaluuya, pobegli jurišnik iz Vojne zvezd John Boyega, danes vseprisotna Kristen Stewart in pa poznejši oskarjevski nominiranec Tom Hardy.

Kdo se za naslov vzhajajoče zvezde poteguje letos? (Zmagovalec bo znan 10. februarja.)

Letitia Wright je javno spregovorila o svojem boju z depresijo. Foto: AP
Letitia Wright je javno spregovorila o svojem boju z depresijo. Foto: AP

Letitia Wright
25-letna Letitia Wright se je rodila v Georgetownu v Gvajani, a se je njena družina preselila v Veliko Britanijo, ko je imela deklica sedem let. Filmska revija Screen International jo je že leta 2012, po vlogi v filmu My Brother the Devil, uvrstila na seznam "zvezd jutrišnjega dne". Danes jo seveda poznamo po vlogi genialne T'Challajeve sestre Shuri v Marvelovem filmskem vesolju, ki jo je doslej upodobila v Črnem panterju in Brezmejni vojni. Letos je bila nominirana za emmyja za vlogo v seriji Black Mirror, a je izgubila proti Merritt Wever (Godless).

Kariero je Keoghan začel v irski žajfnici Fair City. Foto: AP
Kariero je Keoghan začel v irski žajfnici Fair City. Foto: AP

Barry Keoghan
26-letni Irec Barry Keoghan je marsikoga presunil kot zlovešči glasnik usode/maščevalni najstnik v drami Ubijanje svetega jelena (2017) režiserja Yorgosa Lanthimosa. V istem letu je bil eden od množice vojakov, ki so za življenje trepetali na obalah Dunkirka (2017), lani pa tat dragocenih knjig v kriminalki American Animals (2018). V bližnji prihodnosti ga bomo videli v postapokaliptični seriji Y in v miniseriji Černobil. Barry je odraščal v rejniških družinah, ker je njegova mama že zgodaj umrla zaradi prevelikega odmerka heroina; med drugim je tudi nadarjen ljubiteljski boksar.

 Cynthia Erivo je že zvezda – a doslej predvsem na gledaliških odrih. Foto: AP
Cynthia Erivo je že zvezda – a doslej predvsem na gledaliških odrih. Foto: AP

Cynthia Erivo
Londončanka Cynthia Chinasaokwu O. Erivo je dobro znana britanskim ljubiteljem gledališča: lani je nastopala na britanski turneji predstave Nune pojejo, že leta 2016 pa je dobila nagrado tony za vlogo v muzikalu The Color Purple (leta 2017 ji je isti projekt prinesel grammyja za najboljši album glasbenega gledališča). 2018 je bilo leto, ko je prestopila v filmske vode: videli smo jo v vlogi srborite mame samohranilke (in tatice) v kriminalki Vdove in kot soulpevko v kriminalki Težave v motelu El Royale.

Jessie se morda spomnite iz serije Tabu, ki je bila omembe vredna predvsem zaradi igralskih naporov Toma Hardyja. Foto: AP
Jessie se morda spomnite iz serije Tabu, ki je bila omembe vredna predvsem zaradi igralskih naporov Toma Hardyja. Foto: AP

Jessie Buckley
Irsko pevko in igralko Jessie Buckley v domovini poznajo kot drugouvrščeno v šovu talentov I'd Do Anything. V zadnjem času je nastopila v kar treh BBC-jevih televizijskih serijah: v Vojni in miru, v Tabuju ob Tomu Hardyju in v The Last Post o življenju v britanskem vojaškem oporišču. Zanimivost: tudi ona bo nastopila v zgoraj omenjeni miniseriji Černobil.

Foto: AP
Foto: AP

Lakeith Stanfield
Edini Američan v izboru, Lakeith Stanfield, je raper in igralec iz Los Angelesa, ki ste ga najbrž opazili že kot "zombificirano" žrtev v grozljivki Zbeži!. Za seboj ima več vlog resničnih osebnosti – v Selmi (2014) je bil aktivist Jimmie Lee Jackson, v Straight Outta Compton (2015) je bil Snoop Dogg, v Snowdnu (2016) pa Patrick Haynes. V FX-ovi komični seriji Atlanta nastopa že od leta 2016. Še posebej markantno je bilo zanj lansko leto, saj je odigral glavno vlogo telefonskega akviziterja v odlični satirični komediji Sorry To Bother You režiserja in scenarista Bootsa Rileyja.