Združenje ameriških režiserjev (DGA) ter hollywoodski sindikati SAG-AFTRA, IATSE in Teamsters so namreč v času, ko se filmska industrija po trimesečni ustavitvi zaradi pandemije novega koronavirusa začenja počasi znova postavljati na noge, pripravili smernice za prihajajoče produkcije. Njihovo skupno poročilo z naslovom Varna pot naprej prinaša navodila, ki jih bo treba upoštevati pri nadaljevanju produkcij.

Smernice temeljijo na beli knjigi sindikatov, ki je bila junija posredovana guvernerjema Kalifornije in New Yorka, ter na navodilih okrožja Los Angeles, s katerimi so dejansko prižgali zeleno luč za nadaljevanje glasbenih, filmskih in televizijskih produkcij. Foto: EPA
Smernice temeljijo na beli knjigi sindikatov, ki je bila junija posredovana guvernerjema Kalifornije in New Yorka, ter na navodilih okrožja Los Angeles, s katerimi so dejansko prižgali zeleno luč za nadaljevanje glasbenih, filmskih in televizijskih produkcij. Foto: EPA

Omejitve naj bi veljale, dokler ne bo cepiva proti covidu-19 oziroma se ne bo zmanjšala nevarnost širjenja novega koronavirusa. Poročilo med drugim uvaja nadzornika, ki bo skrbel za izvajanje navodil, pogosta testiranja na covid-19 in oblikovanje različnih območij, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sorodna novica Največja veriga kinodvoran v ZDA je v resnih težavah

Vprašanje financiranja uvedenih novosti
Čeprav se v Kaliforniji in drugih zveznih državah že nadaljujejo nekatere produkcije, naj bi se nove smernice začele izvajati na nacionalni ravni. Ob tem mnogi v filmski industriji menijo, da lahko traja tedne, preden se bodo ponovno zagnale velike produkcije in bo filmska industrija okrevala v celoti. Pri tem ostaja odprto vprašanje, kako bodo producenti zmogli povečanje stroškov in časovnega obsega, potrebnega za implementiranje novosti.

Predsednik režiserskega združenja je poudaril, da priprava navodil v tako hitro spreminjajočih se časih ni bila preprosta. "Vedeli smo, da je edina prava pot posvetovanje z vodilnimi zdravstvenimi strokovnjaki in da je treba dopustiti, da nas stroka vodi k pravilnemu pristopu v našem edinstvenem delovnem okolju," je še dodal Schlamme.

Uvedba sistema območja A in območja B
Med drugim ne bodo dovoljeni obiski, snemalni dnevi pa bodo omejeni na največ deset ur, da bo dovolj časa za dodatne priprave. Navodila uvajajo tudi sistem območij. Igralci in tisti člani ekipe, ki so v tesnem fizičnem stiku, so razporejeni v območje A in se bodo morali izogibati stikom z drugimi sodelujočimi. Testirali jih bodo najmanj trikrat tedensko. Tiste igralce, ki bodo nastopili v prizorih s tesnejšimi fizičnimi stiki, bodo po potrebi testirali vsak dan.

Posameznike, ki bodo v območju B, kjer bo mogoče vzdrževati razdaljo in nositi zaščitne maske, bodo testirani enkrat tedensko. Ker pa bo potrebno tudi testiranje pred prehajanjem iz enega območja v drugo, bodo lahko uporabili hitro testiranje, pri katerem je rezultat znan v eni uri.

Vodja sindikata NonFiction, producentka Johanna Vanderspool, ob tem dodaja, da manjkajo protokoli za dokumentarne ter druge neigrane produkcije, ki nastajajo na nizkoproračunskih lokacijah, ki so pogosto manjše in jih ni preprosto urejati. "Mnogi od teh dokumentarnih filmov in resničnostnih šovov različnih žanrov pogosto nimajo razumnih urnikov, predvidenega časa za malico ali nadzornika, ki bo skrbel za upoštevanje zdravstvenih navodil," je dodala.